Željana Zovko

Objavljeno: 17.7.2020.

Usvojeno Izvješće o učinkovitim mjerama za „Zeleni“ Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti

Bruxelles, 17. srpnja 2020.

Odbor za kulturu i obrazovanje usvojio je Izvješće o učinkovitim mjerama za „Zeleni“  Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti. Izvjestiteljica iz sjene za EPP Grupu, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje Izvješća, naglasivši njegov mogući utjecaj na  ova tri instrumenta. Cilj Izvješća je unaprijediti iskustvo sudionika provođenjem ekološki osviještenih mjera, kao na primjer promoviranje korištenja drugih prijevoznih sredstava i digitalnih alata i razmjena najboljih praksi. „Vrlo bitan aspekt ovog Izvješća je da su zadržani svi ključni elementi programa – mobilnost, obrazovanje i kreativnost.” – kazala je Zovko.

Zovko smatra da prijedlog Europskog zelenog plana u kombinaciji s tekućim pregovorima o ovim vodećim instrumentima predstavlja najbolji momentum za promoviranje suvremene i održive nove verzije. Zovko je također naglasila da ovi programi mogu odigrati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku nakon krize izazvane pandemijom COVID-a 19. „Kada rizici za zdravlje budu u dovoljnoj mjeri smanjeni, sudionici programa Erasmus+, Europske snage solidarnosti i Kreativna Europa moći će se ponovno angažirati, razvijati naš turizam i mobilnost, promovirati našu kulturu i ponovno graditi imidž Europske unije.” – dodala je Zovko.

Odbor za kulturu i obrazovanje usvojio je Izvješće 13. srpnja s 23 glasa za, 3 protiv i 3 suzdržana. Glasovanje na plenarnoj sjednici zakazano je za rujan.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.