Željana Zovko

Objavljeno: 28.11.2020.

Usvojeno izvješće o vanjskopolitičkim posljedicama virusa Covid-19 za koje je Zovko bila izvjestiteljica u sjeni, europska pomoć Zagrebu i rasprava o Turskoj

28. studenoga 2020. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu sastali su se ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Bruxellesu na kojoj je usvojeno važno izvješće o posljedicama virusa Covid-19 na vanjsku politiku za koje je zastupnica Željana Zovko bila izvjestiteljica u sjeni. Prema izvješću, EU mora ojačati svoju internu otpornost, razviti nova partnerstva te osnažiti multilateralnu viziju. Izvješće naglašava potrebu za ujedinjenijom EU kao i potrebu za smanjenjem ovisnosti o trećim zemljama u strateškim sektorima, kao što je zdravstveni sektor. Pored toga, zastupnici su glasovali o novim pravilima za naknadu štete potrošačima, pregledu trgovinske politike EU-a, ukidanju dijela carina sa SAD-om i o nacrtu nove industrijske strategije.

Europska pomoć od 683,7 milijuna eura Zagrebu i Hrvatskoj

Jedan od naglasaka plenarne sjednice bio je na usvajanju prijedloga Komisije za pomoć Republici Hrvatskoj i Poljskoj iz Europskog fonda solidarnosti u ukupnom iznosu od 823 milijuna eura. Za obnovu nakon potresa, Hrvatskoj je odobreno 683,7 milijuna eura, a predujam od 88,9 milijuna eura već je isplaćen u kolovozu. Zovko je odmah nakon potresa pozvala povjerenika za upravljanje krizama, Janeza Lenarčiča da Hrvatskoj da prioritet pri raspodjeli potpore, uključujući i pomoć za posljedice pandemije Covid-19.

Rasprava o ilegalnim radnjama Turske u Varoshi

Ususret sastanku Vijeća u prosincu na kojem će europski čelnici odlučivati o mogućim sankcijama Turskoj, u fokusu se našla rasprava o turskim ilegalnim radnjama u Varoshi. Zovko je održala govor ispred EPP grupe na tu temu i naglasila kako Europska unija mora zauzeti jedinstven stav i stati iza svojih država članica, Grčke i Cipra. Pored rasprave o Turskoj zastupnici su raspravljali i o geopolitičkim implikacijama Abrahamovog sporazuma na Bliskom istoku, analizi europskih izbora 2019. godine te o novoj farmaceutskoj strategiji za Europu. Tijekom rasprava o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava, Zovko je govorila na temu trenutačne situacije u Etiopiji dok su zastupnici još govorili na temu pogoršanja ljudskih prava u Alžiru i kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji.

Webinar o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma

Povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, Zovko je govorila na webinaru u organizaciji Nacionalne federacije kulturnih zaklada američkih Hrvata koji je organizirao i moderirao jedan od lidera organizacije Steve Rukavina. Uz Zovko, sudjelovali su i bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, Peter Galbraith, bivši ministar vanjskih poslova, Mate Granić, odvjetnik Luka Mišetić, viši znanstveni suradnik na Institutu za vanjsku politiku Sveučilišta John Hopkins, Ed Joseph i docent na Sveučilištu u Mostaru, Dražen Barbarić.

Ostale aktivnosti

Tijekom plenarnog tjedna, Zovko je dala intervju za Glas Hrvatske HR-a i Yammat FM na kojima je govorila o europskoj pomoći Zagrebu dok je za tjednik Nacional govorila o nedavnim eskalacijama u Varoshi i sljedećim koracima EU-a prema Turskoj. Pored toga, gostovala je u emisiji Studio 4 HRT-a gdje je govorila o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.