Željana Zovko

Objavljeno: 16.1.2018.

Usvojeno izvješće o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi

Bruxelles, 16. siječnja 2017. – Na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu danas je usvojeno izvješće o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi u kojem je zastupnica Zovko sudjelovala u izradi mišljenja Odbora za razvoj kao izvjestiteljica u sjeni u ime Europske pučke stranke.

Zovko je u svojim amandmanima podsjetila kako su žene zbog sociokulturnih i gospodarskih prepreka (poput pristupa zemljištu, kreditu, javnim uslugama i tehnologiji), siromaštva i ovisnosti o prirodnim resursima za osiguranje sredstava za život izloženije štetnim učincima klimatskih promjena.

„Uzimajući u obzir klimatske promjene koje u budućnosti predstavljaju veliku prijetnju zemljama u razvoju, gdje su žene najranjivija skupina i potencijalno najviše izložene migracijskim kretanjima kao posljedica gubitka resursa potrebnih za opstanak obitelji, u svojim sam amandmanima, kao izvjestiteljica u sjeni u ime Europske pučke stranke, unaprijedila mišljenje Odbora za razvoj za Odbor za prava žena i jednakost spolova o Izvješću o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi“ izjavila je Zovko.

Nadalje, u amandmanima je Zovko istaknula potrebu za pružanjem odgovarajućeg odgovora na gospodarske, medicinske i psihološke potrebe žena u kriznim situacijama i situacijama nakon katastrofa. Naglasila je važnost uključivanja svih dijelova društva, posebno žena i drugih ranjivih skupina društva, u donošenje odluka vezanih za sprječavanje klimatskih promjena te poticanja investicija, kako bi im se omogućilo da u skladu s tim imaju koristi.

„EU mora pomoći zemljama u razvoju da reformiraju zakone i uklone diskriminirajuće prakse kojima se ograničava vlasništvo žena i njihov pristup proizvodnim resursima i sredstvima, savjetodavnim ili financijskim uslugama“, stoji u usvojenom amandmanu zastupnice Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.