Željana Zovko

Objavljeno: 14.11.2019.

Zastupnica Željana Zovko postavila pitanje predloženom Povjereniku za susjedstvo i proširenje, Oliveru Varhelyju.

Bruxelles, 14. studenog 2019.

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko postavila je pitanja u ime EPP grupe tijekom saslušanja predloženom Povjereniku za susjedstvo i proširenje, Oliveru Varhelyju.

 

U nastavku su postavljena pitanja;

 

Proširenjem Europske unije i njenim angažmanom sa susjednim državama, naš je kontinent postao mirniji i prosperitetniji. Međutim, s druge strane, napetosti između različitih naroda i neprijateljstva između država usporavaju i smetnja su pristupnom procesu zemalja Zapadnog Balkana. Sve su zemlje odgovorne za svoje političke i gospodarske reforme, a u našem je interesu podržati zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu prema članstvu u EU i u ispunjavanju kriterija iz Kopenhagena.

U ovom kontekstu: Kako možemo ubrzati integraciju zemalja Zapadnog  Balkana, posebice u zahtjevnim područjima, kao što su pomirba, pravda, vladavina zakona i temeljna prava?

 

Regionalna suradnja je i pitanje s kojim se treba pozabaviti, imamo li u vidu povijesna zbivanja u regiji, koja stoje na putu pomirbi. Koje ćete konkretne mjere poduzeti na promoviranju  regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu?

 

S obzirom na to da je situacija u Bosni i Hercegovini izuzetno složena i da je ova zemlja u velikoj mjeri izložena utjecajima neeuropskih aktera, koje je vaše mišljenje o tomu da je SAD nedavno pokazala povećan interes za Zapadni Balkan i imenovala Posebnog izaslanika za  regiju? Kako bi EU trebala reagirati na ovu situaciju s ciljem zauzimanja ravnostranog pristupa prema ovoj zemlji i ovoj regiji i postizanja mira i stabilnosti? Kako vidite budućnost Bosne i Hercegovine i što smo naučili iz prošlosti?

 

Predloženi povjerenik Varhely je potvrdio privrženost nove Komisije nastavku procesa proširenja na Zapadni Balkan. Europske integracije i članstvo u Uniji jedini su dugotrajni jamac stabilnost i sigurnosti Zapadnog Balkana.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.