Željana Zovko

Objavljeno: 19.5.2017.

Zastupnica Željana Zovko sljedeći tjedan u posjetu Južnom Kavkazu

Bruxelles, 19. svibnja 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko boravit će od 22. do 25. svibnja u posjetu Azerbajdžanu, Gruziji i Armeniji u sklopu izaslanstva Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Davidom McAllisterom (EPP, DE), uz zastupnicu Zovko, sačinjavat će i László Tokes (EPP, HU), Andrejs Mamikins (S&D, LV), Angel Dzhambazki (ECR, BG), Ivo Vajgl (ALDE, SL), Helmut Scholz (GUE/NGL, DE), i predstavnica međuparlamentarnog izaslanstva Heidi Hautala (Greens, FI).

Osam članova izaslanstva Europskog parlamenta trebalo bi razmotriti nedavni dogovor o novom sporazumu između EU-a i Armenije, unaprjeđenju pregovora o novom sporazumu između EU-a i Azerbajdžana i produbljivanje odnosa EU-a i Gruzije.

Uoči posjeta David McAllister je izjavio: “Moji kolege i ja jako se radujemo našem posjetu Azerbajdžanu, Gruziji i Armeniji sljedećeg tjedna. To je područje od velike važnosti za Europsku uniju i glavni partner naše politike Istočnog partnerstva. Dijelimo mnoge interese, posebice u smislu promicanja mira, sigurnosti i trgovine, a također nastojimo održati naše vrijednosti – posebice demokraciju, vladavinu zakona, dobro upravljanje, ljudska prava i temeljne slobode – budući da želimo dodatno produbiti naše partnerstvo.

Izaslanstvo planira posjetiti Azerbajdžan 22. svibnja i sastati se s vlastima, uključujući predsjednika Ilhaha Alijeva, predsjednika parlamenta Ogtaya Asadova, članove parlamenta, kao i predstavnike civilnog društva. Zastupnici će se 23. svibnja uputiti u Gruziju kako bi se 24. svibnja susreli s predsjednikom Giorguaom Margvelashvilijem, s premijerom Giorgijem Kvirikashvilijem, predsjednikom parlamenta Iraklijem Kobakhidzeaom, predstavnicima organizacija civilnog društva te posjetili promatračku misiju EU-a (EUMM Georgia) u Mtskheti.

Izaslanstvo Europskog parlamenta završit će svoju misiju u Armeniji 25. svibnja susretima s predsjednikom Serzhom Sargsyanom, predsjednikom parlamenta i upoznavanjem s projektima koje financira Europska unija.

EU trenutačno radi na redefiniranju svog odnosa s Armenijom i Azerbajdžanom kroz nove sporazume za koje su pregovori upravo završeni s Armenijom ili tek započeli s Azerbajdžanom.

Zaključci s posjeta zastupnika bit će uvršteni u izvješće i preporuku Europskog parlamenta o sporazumima o kojima će se raspravljati u ovoj godini.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.