Željana Zovko

Objavljeno: 10.1.2018.

Zastupnica Zovko boravila u službenoj posjeti Nigeru

Niger/Niamey, 20. prosinca 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko boravila je od 18. do 21. prosinca u službenoj posjeti Niameyu i Agadezu u sklopu izaslanstva Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) i Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE).

U izaslanstvu predvođenom predsjedateljem Odbora, Davidom McAllisterom (EPP, DE), uz zastupnicu Zovko, bili su i Tonino Picula (S&D, HR), Arnaud Danjean (EPP, FR) i Javier Nart (ALDE, ES).

Peteročlano izaslanstvo EP-a razgovaralo je s predstavnicima vlasti Nigera o izazovima s kojima se ova zemlja i regija Sahel susreću, te o Misiji EU-a za obuku i potporu sigurnosnim snagama zemlje (EUCAP Sahel Niger) i raznim oružanim snagama koje se bore protiv terorizma i krijumčarenja u regiji (Zajedničke snage skupine G5 Sahel i Francuska operacija Barkhane). Regija je preplavljena krijumčarenjem droge, oružja ili migranata, a često i svega zajedno. U regiji je također u velikoj mjeri izražen terorizam, a istovremeno se nalazi na vrhuncu kroničnog siromaštva, opustinjavanja i rastuće populacije.

Članovi su izaslanstva pozdravili ulogu Nigera u pomaganju međunarodnih napora na svim ovim frontama, bez obzira na oskudne resurse, te su zemlju nazvali „otokom stabilnosti u regiji“. Niger ima ključnu ulogu u pružanju potpore politici EU-a za borbu protiv krijumčarenja i nezakonite migracije. Ministri i članovi Narodne skupštine obrazložili su nedavno usvojeni restriktivni zakon o nezakonitoj migraciji, kao i  probleme koje bi mogao izazvati sa susjednim ECOWAS zemljama. U okviru ECOWAS-a zajamčeno je slobodno kretanje ljudi, te bi druge države-članice mogle uložiti protutužbu kada bi njihovim građanima bio onemogućen pristup Nigeru. Također su napomenuli da migracija u regiji već predstavlja tradicionalnu praksu i da se Niger uvijek nalazio na raskrižju između Sjeverne i Subsaharske Afrike, Zapadne i Srednje Afrike.

Članovi izaslanstva su se u Agadezu, kojeg se često naziva „vratima u Europu”, susreli s predstavnicima vlasti i bivšim krijumčarima, koji su prihvatili EU-ov plan oporavka. Također su posjetili IOM centar, koji migrantima pomaže da se vrate u zemlje podrijetla. U centru su poslušali izuzetno ganutljiva svjedočanstva ljudi koji su se vratili iz Libije i Alžira.

Nigerske vlasti u Niameyu izrazile su, jednako kao vlasti u Agadezu, zadovoljstvo potporom EU-a zemlji, te su podsjetile da bi žurne mjere, kao i dugoročna razvojna politika bili od pomoći u rješavanju različitih izazova s kojima se zemlja susreće.  Pored primanja pomoći za razvoj, Niger je od 2013. godine domaćin građanske CSDP misije – EUCAP Sahel, koja organizira obuku za sigurnosne snage. EU i neke države-članice financiraju nedavno osnovane Zajedničku snage skupine G5 Sahel, međudržavnu vojsku koja osigurava granice pet zemalja (Mauritanija, Mali, Niger, Chad i Burkina Faso). Članovi su na kraju posjetili i zračnu bazu Francuske operacije Barkhane, koja pomaže državne vojske u borbi protiv terorizma, bez obzira radi li se o islamskom ili Boko Haram, te održava obuku za Zajedničke snage skupine G5.

Članovi su izaslanstva bili zadovoljni činjenicom da u Nigeru i Sahelu dobro funkcionira koordinacija između lokalnih i međunarodnih sudionika, kao i civilnih i vojnih aktera.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.