Željana Zovko

Objavljeno: 18.9.2017.

Zastupnica Zovko o trgovini i borbi protiv kriminala i terorizma na plenarnom zasjedanju EuroLata u El Salvadoru

El Salvador, 18. rujna 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko će od 18. do 21. rujna, u glavnom gradu El Salvadora, San Salvadoru, sudjelovati na Desetom plenarnom zasjedanju Europsko-latinskoameričke parlamentarne skupštine (EuroLat) na kojoj će se razgovarati o budućnosti multilateralnog trgovinskog sustava i suradnji EU-a i Latinske Amerike u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Na plenarnom zasjedanju okupit će se 150 članova EuroLata, 75 zastupnika Europskog parlamenta i 75 zastupnika latinsko-američkih i karipskih parlamenata.

Planirano je usvajanje rezolucija o trgovini malim i lakim oružjem, Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) i Transpacifičkom partnerstvu (TPP), promjenjivosti cijena hrane, budućnosti multilateralizma i neformalnog rada i rada na crno.

Nova radna skupina o pitanjima sigurnosti, organiziranog i transnacionalnog kriminala i terorizma održat će dvije debate o borbi protiv tih oblika kriminala i o mogućnostima suradnje između EU-a i Latinske Amerike na tom području.

Na zasjedanju će se raspravljati i o drugim temama, kao što su: reguliranje aktivnosti lobiranja, suradnja na području zrakoplovstva i zračne sigurnosti, nezakonito ribarenje, borba protiv socijalne nejednakosti, održivi razvoj, Zajedničko područje istraživanja EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC) i pristup vodi za piće kao ljudsko pravo.

Članovi će EuroLata će na sastancima s predstavnicima građanskog društva nastaviti razmatrati mogućnosti osiguranja uključenosti građana u monitoring trgovinskih sporazuma i sporazuma o udruživanju. Forum žena EuroLata svoj će sastanak održati na marginama zasjedanja.

Izaslanstvo Europskog parlamenta predvodi predsjednik europskog dijela EuroLata Ramón Jáuregui (S&D, ES). S latinoameričke strane očekuje se sudjelovanje dopredsjednika Roberta Requiãoa (Brazil), Salvadora Sáncheza Ceréna, predsjednika El Salvadora, i bivših predsjednika Gvatemale Vinicija Cereza i Dominikanske Republike Leonela Fernándeza Reyna.

Članovi EuroLata imat će priliku razmijeniti mišljenja s ministrom vanjskih poslova El Salvadora, Hugom Rogerom Martínezom Bonillom o međunarodnim odnosima i pripremama za sljedeći summit EU-CELAC-a, koji se održava sljedeći mjesec.

 

Ukratko o EuroLatu

Europsko-latinskoamerička parlamentarna skupština (EuroLat) parlamentarna je institucija u okviru biregionalnog strateškog udruživanja, koja je osnovana u lipnju 1999. godine na summitu EU-CELAC-a (između Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država). EuroLat je osnovan 2006. godine i sastaje se jedanput godišnje.

EuroLat je multilateralna parlamentarna skupština sa 150 članova – 75 iz Europskog parlamenta i 75 iz Latinske Amerike, uključujući Parlatino (Parlament Latinske Amerike), Parlandino (Parlament Andske zajednice), Parlacen (Parlament Srednje Amerike) i Parlasur (Parlament Mercosura). U EuroLatu su zastupljeni i meksički i čileanski sabori preko zajedničkih parlamentarnih odbora EU-a i Meksika i EU-a i Čilea.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.