Željana Zovko

Objavljeno: 18.9.2017.

Zastupnica Zovko podržala novi IPA program

Mostar, 17. rujna 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko susrela se u Mostaru s direktoricom Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa Paolom Di Salvatore, s potpredsjednicom Vlade FBiH i ministricom financija Jelkom Milićević te s predstavnicom Sveučilišta u Mostaru za projekte EU-a dr. sc. Mirjanom Milićević.

Tijekom sastanka razgovaralo se o aktivnostima za novi IPA program koji je u pripremi za razdoblje 2017. – 2021. te su analizirane dosadašnje aktivnosti i dane preporuke za tehničku pripremu u sljedećem razdoblju. Također, istaknute su i smjernice za pokretanje novih projekata u Federaciji BiH kroz prekograničnu suradnju sa zemljama obuhvaćenim IPA Jadranskim programom.

Poseban naglaska tijekom susreta stavljen je na projekte koji uključuju suradnju Sveučilišta u Mostaru s institucijama i gospodarskim subjektima Bosne i Hercegovine i susjednih regija u cilju regionalnog razvoja kroz prekograničnu suradnju, a najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa.

Zastupnica Zovko je izrazila svoju podršku za nastavak projekata, pritom naglasivši kako je u amandmanima na mišljenje Odbora za vanjske poslove o općem proračunu Europske unije za 2018. zatraženo da se ne smanjuju sredstva za IPA-u kako bi se provele ključne reforme u državama Zapadnog Balkana.

Potrebu i važnost da se ne smanjuju IPA sredstva zastupnica Zovko je naglasila i tijekom razmjene mišljenja s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) održanoj u Tallinu, kao i tijekom razmjene mišljenja s Johannesom Hahnom, povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju prošlog tjedna u Strasbourgu.

 

IPA program Jadranske prekogranične suradnje uključuje 8 država (Italija, Albanija, Grčka, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska) ima za cilj jačanje mogućnosti održivog razvoja na Jadranu, usklađenom strategijom djelovanja među partnerima s prihvatljivih područja programa, uz primjenu inicijativa vezanih za četiri prioriteta: gospodarski, socijalni i institucionalni, prirodni resursi, kulturna baština i prevencija rizika, pristupačnost mrežama i tehničku pomoć.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.