Željana Zovko

Objavljeno: 26.9.2017.

Zastupnica Zovko s vjerskim vođama iz Azerbajdžana

Bruxelles, 26. rujna 2017. – Na inicijativu zastupnice Željane Zovko, koja je i izvjestiteljica u sjeni u ime EPP-a za pitanja o Azerbajdžanu, u Europskom parlamentu danas je održan susret s visokom delegacijom vođa vjerskih zajednica iz Azerbajdžana. Sastanak je održan u sklopu aktivnosti Grupe za Međureligijski i međukulturalni dijalog europskih pučana, čiji je Zovko aktivni član, a do ideje o posjetu došlo je tijekom boravka zastupnice Zovko u Južnom Kavkazu s izaslanstvom za vanjske poslove u svibnju ove godine.

U delegaciji predstavnika vjerskih zajednica bili su Fuad Nurullayev, zamjenik predsjednika Odbora muslimana Kavkaza (Shia), Jeyhun Rustamov, imam džamije Ilahijat (Sunni), Aleksandr Sharovsky, predsjednik židovske zajednice, Elnur Afandiyev, tajnik Ruske pravoslavne crkve u Bakuu, Rasim Khalilov, predsjednik i pastor Udruge “Riječ života” (protestantska zajednica), Sayavush Heydarov, zamjenik predsjedatelja Državnog odbora za vjerske udruge Azerbajdžana, i Nijat Mammadli, voditelj odjela Državnog odbora za vjerske udruge Azerbajdžana.

Održani susret bio je prilika za razmjenu mišljenja i informacija o društvenim, političkim i vjerskim pitanjima u Azerbajdžanu i cijeloj regiji Kavkaza te o odnosima s Europskom unijom.

Zastupnica Zovko je u svom govoru istaknula:

„Tijekom posjeta Južnom Kavkazu u svibnju ove godine, uvidjevši potrebu produbljivanja dijaloga između zajednica u tim zemljama, a potaknuta iskustvom uspješnih projekata na pomirenju kroz dijalog te iz osobnog iskustva u projektima međureligijskog dijaloga i kroz rad u UNESCO-u, odlučila sam pozvati vjerske vođe iz Azerbajdžana koji imaju odlučujuću ulogu u promicanju dijaloga i smirivanju tenzija između društava i među državama.“

 

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.