Željana Zovko

Objavljeno: 16.6.2017.

Zastupnica Zovko u Rimu sudjelovala na konferenciji o ženama u Islamu

Rim, 16. lipnja 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko sudjelovala je danas, u organizaciji radne skupine za međukulturalne aktivnosti i vjerski dijalog Europske pučke stranke, na konferenciji u Rimu pod nazivom „Žene u Islamu – između represije i emancipacije“. Domaćini konferencije bili su Lorenzo Cesa i Elisabetta Gardini, voditelji talijanske EPP delegacije u Europskom parlamentu. Cilj konferencije bio je  usredotočiti se na pitanja koja se tiču žena u islamu te na jačanje njihovih prava i emancipacije.

U sklopu konferencije održan je panel „Od obmane Arapskog proljeća do širenja terorizma: kakva je budućnost žena u muslimanskim zemljama?

Moderator rasprave bio je novinar Marco Respinti, a govornici Lamia Haji Bachar, dobitnica nagrade Europskog parlamenta Saharov u 2016. godine i bivša zatvorenica ISIS-a u Iraku, Mirza Hasan Dinnayi, osnivač i predsjednik organizacije Luftbrücke Iraq, Maryan Ismail, politička aktivistica i izbjeglica iz Somalije, Karima Moual, novinarka lista „La Stampa“ i Sauad Sbai, bivša zastupnica talijanskog parlamenta, novinarka i politički aktivist.

Zastupnica Zovko bila je moderatorica diskusije te je tijekom rasprave govorila o značaju integracije Zapadnog Balkana u Europsku uniju radi sigurnosti Europe. „Danas imamo neke nove generacije političara u populističkim pokretima koji ne sjećajući se rata neodgovornim izjavama podcjenjuju značaj mira.“ naglasila je Zovko.

Zovko je također govorila i o tome kako je u određenim dijelovima svijeta ženama uskraćeno obrazovanje.

„Da bi se krenulo s napretkom u području ostvarivanja prava žena potrebno je najprije educirati žene kako bi se upoznale s pravima koje im jamči Ustav i međunarodno pravo. Smatram da samo obrazovanjem žena može postići potpunu slobodu i jednakopravnost.“ zaključila je na kraju rasprave Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.