Željana Zovko

Objavljeno: 13.11.2018.

Zastupnica Zovko sudjelovala u raspravi o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Strasbourg, 13. studenoga 2018. “ Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu u raspravi o Privremenom izvješću o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U stajalištu Parlamenta o novom višegodišnjeg financijskom okviru nalaze se prijedlozi i daljnji koraci za stvaranje novog višegodišnjeg financijskog okvira, koji uzima u obzir izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

“Novi višegodišnji okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine mora oslikavati prioritete Unije kao i predložiti mehanizme za što učinkovitiju mobilizaciju dostupnih sredstva u slučaju rastućih kriza.” – naglasila je Zovko na plenarnom zasjedanju.

Govoreći o dosadašnjem višegodišnjem okviru, Zovko je istaknula kako se on pokazao nefleksibilan i neučinkovit u pružanju odgovora na krize, što se  najbolje moglo vidjeti u slučaju migrantske krize koja je zahvatila EU.

“Uzimajući u obzir prioritet Unije, a tu mislim, između ostalog i na Zapadni Balkan, kao i Strategiju proširenja EU-a, koja je objavljena početkom ove godine, bilo je za očekivati da Komisija u svom prijedlogu poveća sredstva za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) kako bi pomogla državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u unapređenju vladavine prava, gospodarskog boljitka i funkcioniranja institucija, a time i u ispunjavanju prioriteta iz Strategije.” – naglasila je zastupnica Zovko.

Naposljetku, zastupnica je Zovko pozdravila napore izvjestitelja Europskog parlamenta da se sredstva povećaju, tj. da se osiguraju dostatna sredstva za ispunjavanje prioriteta Europske unije po ovom pitanju. Glasovanje o ovom Izvješću održat će se sutra, 14. studenoga.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.