Željana Zovko

Objavljeno: 28.9.2017.

Zastupnice Zovko, Šuica, Maletić u Rimu na sastanku europskih pučana

Rim, 28. rujna 2017. – Zastupnice u Europskom parlamentu Željana Zovko, Dubravka Šuica i Ivana Maletić sudjeluju od 27. do 29. rujna u Rimu na konferenciji o zajedničkoj sigurnosti i stabilnosti na Mediteranu u sklopu European Ideas Network 2017 Summer University. Rasprava će kroz nekoliko panela i okruglih stolova okupiti široki spektar visokih dužnosnika, političara, akademika, poslovnih stručnjaka te predstavnika civilnog društva. Neki od posebnih gostiju bit će predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Angelino Alfano, voditeljica talijanske delegacije Europske pučke stranke Elisabetta Gardini te veleposlanik Europske unije pri Ujedinjenim narodima João Vale de Almeida.

Zastupnica Željana Zovko ukazala je na važnost ove konferencije. “Budućnost zajedničke europske sigurnosne politike, stabilnost na Mediteranu, pitanja imigracije te jačanja utjecaja vanjske politike izazovi su s kojima se Europska unija trenutačno suočava, a Rim je simbolično mjesto susreta za razmjenu ideja Europske pučke stranke o ovim problemima. Europska unija treba na svojim granicama jačati utjecaj svojih vrijednosti i vidljivost u državama s kojima surađuje na strateškom partnerstvu kako njezina sigurnost i stabilnost ne bi bila ugrožena”, izjavila je zastupnica Zovko.

Nismo mogli pronaći bolje mjesto za 16. konferenciju Mreže europskih ideja. Izbor lokacije je prilog proslavi 60. obljetnice Rimskih sporazuma. Europska unija prolazi kroz povijesni trenutak i ovaj skup u Rimu će nama zastupnicima EPP-a dati dovoljno prostora za raspravu o budućnosti Europe. Teme sigurnost, obrana, migracije, ekonomija, demografija i vanjski poslovi dominirat će ovim skupom i nadam se da će doprinijeti jačanju odnosa zemalja članica kao i osnaživanju budućih europskih politika“, izjavila je Dubravka Šuica.

Puno je izazova pred Europom i državama članicama: od sigurnosti, borbe protiv terorizma, migracija, demografije, energetske neovisnosti, do potrebe za tehnološkim inovacijama, reindustrijalizacijom, digitalizacijom, razvojem novih znanja i vještina te jačanja uloge mladih u EU. O svemu ovom raspravljamo u Rimu gdje smo do petka u organizaciji think thanka European Ideas Network. Program je intenzivan, a nove ideje o važnim temama kasnije pretvorene u konkretne akcije preduvjet su rasta i razvoja, našeg zajedničkog stvaranja inovativne Europe koja inspirira i vodi“, istaknula je zastupnica Maletić.

Europska mreža ideja otvoren je paneuropski trust mozgova osmišljen kako bi promicao nove načine razmišljanja o ključnim izazovima s kojima se suočavaju države Europske unije. Ono je važno mjesto susreta i intelektualno sjecište desnog centra europske politike. Ovogodišnji susret u Rimu, 60 godina nakon potpisivanja Rimskih ugovora, ima posebno simbolično značenje. U sklopu teme Zajednička sigurnost i stabilnost u mediteranskoj regiji sudionici će pokušati dati odgovore na suvremene izazove koji stoje pred današnjom Europskom unijom, a to su: imigracije i demografija, digitalizacija, tehnološke inovacije, poduzetništvo i strateški menadžment, strategija EU-a u borbi protiv terorizma i ekstremizma, bioetika i ljudsko dostojanstvo, rusko-europski dijalog u području energije, osnaživanje europske vanjske politike, financijski sektor, ekonomski rast i stabilnost u Uniji, budućnost transatlantskih odnosa, osnaživanje mladih u Uniji te europska sigurnost i obrana.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.