Željana Zovko

Objavljeno: 21.7.2017.

Zastupnici traže raspravu o požarima

Bruxelles, 21. srpnja 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko supotpisnica je interpelacije Europskoj komisiji koju su uputila 52 zastupnika Europskog parlamenta u povodu razornih požara koji su pogodili Hrvatsku, Italiju, Portugal, Francusku, Španjolsku, Grčku te su prouzrokovali materijalne štete velikih razmjera, ali nažalost i smrtne slučajeve. U interpelaciji je navedeno kako države članice, posebice one koje su korisnice Kohezijskog fonda, često imaju teškoća u borbi protiv požara te im je potrebna solidarnost i pomoć Zajednice.

Prema objavljenim izvješćima, sredstavima EU-a za sprječavanje šumskih požara i obnavljanje šuma oštećenih prirodnim katastrofama i požarima nije se dovoljno dobro upravljalo te još uvijek ne postoji specifičan europski zakonodavni okvir za rješavanje požara i suše.

Zastupnici su naveli kako bi bilo dobro pokretanje Europskog intervencijskog mehanizma stvaranjem odgovarajućih pravnih i financijskih instrumenata, osobito kroz zajedničko tijelo za zaštitu šuma.

Na kraju, naveli su kako je potrebno imati konkretne prijedloge smjernica za borbu protiv požara i suše u Europskoj uniji, kao što su pomoć poljoprivredi za uspostavu i održavanje   protupožarnog sustava kako bi se postigla bolja koordinacija politika država članica o toj temi i kako bi se najbolje iskoristilo raspoložive zajedničke instrumente.

Rapsrava o ovoj temi predviđena je na plenarnoj sjednici 14. rujna ako potpisanu interpelaciju prihvati Predsjedništvo Europskog parlamenta.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.