Željana Zovko

Objavljeno: 20.2.2020.

Zovko: Aktualni prijedlog proračuna za IPA III. predstavlja korak unatrag

Bruxelles, 20. veljače 2020.

Europsko vijeće danas na izvanrednoj sjednici razmatra Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., europske proračunske planove za sljedećih sedam godina. Željana Zovko, članica Radne skupine Parlamenta za vanjske financijske instrumente i suizvjestiteljica za financijski instrument pretpristupne pomoći IPA III., pozorno prati ovu debatu. Zovko je izrazila zabrinutost prijedlogom predsjednika Vijeća, Charlesa Michela.

„Želimo li jaku Europsku uniju, treba nam i jak proračun.” – izjavila je Zovko. Prema njenim riječima, Komisija je predstavila prijedlog nekoliko ambicioznih programa koji će imati pozitivan utjecaj na građane Europe. Međutim, s obzirom na to da ove ideje podrazumijevaju i velike troškove, Vijeće predlaže da se potrebna sredstva preuzmu iz postojećih proračunskih linija. Zovko je izrazila čvrsto neslaganje s idejom da se smanje sredstva namijenjena ključnim europskim politikama, kao što su poljoprivreda i kohezija. “S jakom politikom kohezije možemo ostvariti osnovnu ideju  Europske unije – skladan suživot bez velike regionalne, društvene i gospodarske neravnoteže.”

Zovko se negativno izrazila o predloženom smanjenju proračuna IPA III. „Trenutni prijedlog podrazumijeva smanjenje prvobitnih planova za 12%, što znači da će vrijednost IPA III. biti čak manja od vrijednosti IPA II. Moramo biti svjesni da sada, kada je Zapadni Balkan sve bliže europskim integracijama, ovaj prijedlog proračuna šalje pogrešnu poruku partnerima u regiji.” Zovko ovaj proračunski prijedlog smatra korakom unatrag, koji u velikoj mjeri podriva strateške prioritete Unije i u potpunoj je opreci s ciljevima za Zapadni Balkan.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.