Željana Zovko

Objavljeno: 25.6.2020.

Zovko čestitala Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Bruxelles, 25. lipnja 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko uputila je čestitku građanima Republike Hrvatske povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske koju možete pročitati u nastavku:

S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujem svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”. – predsjednik RH dr. Franjo Tuđman u obraćanju javnosti 25.06.1991.godine

Osluškujući volju hrvatskog naroda potvrđenu referendumom o hrvatskoj samostalnosti, Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991.godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te proglasio Republiku Hrvatsku suverenom i samostalnom državom. Tim danom započeo je mukotrpan put do konačne slobode, a zahvaljujući hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti naših branitelja, Hrvatska je ostvarila stoljetni san te je danas slobodna i neovisna država. Prisjećamo se svih onih koji su se borili za slobodu Domovine, a posebno onih koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske države.

Na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, Republika Hrvatska postala je dio međunarodne zajednice i zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga uz članstvo u Europskoj uniji, NATO-u i brojnim drugim međunarodnim organizacijama. Republika Hrvatska danas je moderna, uključiva i demokratska država koja kao važan akter na međunarodnoj i europskoj sceni redovito ostvaruje sve zadane strateške ciljeve i neumorno radi na napretku svog gospodarstva i većem prosperitetu svih svojih građana.

Svim građanima Republike Hrvatske od srca čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.