Željana Zovko

Objavljeno: 18.6.2020.

Zovko: Dezinformativne kampanje na zapadnom Balkanu žele odvratiti javno mnijenje od Europske unije

Bruxelles, 18. lipnja 2020.

Pored pitanja zdravstvene i gospodarske krize, koje su pogodile Europsku uniju i njene građane, na dnevnom redu plenarne sjednice Europskog parlamenta našlo se i pitanje širenja netočnih informacija o pandemiji. Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, kazala je u svom obraćanju na debati da je glavni cilj ovih malicioznih medijskih kampanja prikazati Europsku uniju kao neučinkovitu i podijeljenu u odgovoru na krizu uzrokovanu korona virusom.

Zastupnica Zovko nadalje je kazala da su dezinformativne kampanje osobito jake na Zapadnom Balkanu. „Radi se o pokušajima destabiliziranja regije i odvraćanja javnog mnijenja od  Europske unije.” Također je ukazala na činjenicu da bez obzira na to što je Europska unija u ovoj krizi Zapadnom Balkanu osigurala neviđenu pomoć od 3,3 milijarde €, istraživanja pokazuju da većina građana još uvijek smatra da su veću pomoć dobili od drugih regionalnih sila.

Zovko smatra da se s dezinformacijama najbolje boriti transparentnošću, odgovornošću i povećanom vidljivošću, te stoga pozdravlja rad radne skupine za strateške komunikacije East StratCom Task Force i EU sustava žurnog uzbunjivanja, koji provjeravaju i dijele autentične informacije. Zovko je također dodala da njeni kolege i ona trebaju kao predstavnici građana   Europe poduzeti još jedan korak i informirati građane i pomoći im da postanu oprezniji s informacijama u smislu njihove točnosti. „Mi se, u stvari, suočavamo s infodemijom, protiv koje se moramo boriti odlučnim mjerama.” – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.