Željana Zovko

Objavljeno: 13.5.2020.

Zovko: EU je izdvojila 3 milijarde EUR pomoći za zapadni Balkan i susjedstvo, čime ponovno ukazuje na geostrateški značaj ove regije

Bruxelles/Split, 13. svibnja 2020.

Europski parlament će na današnjoj plenarnoj sjednici glasati o prijedlogu Komisije za paket makro-financijske pomoći u iznosu od 3 milijarde EUR državama zapadnog Balkana i drugim partnerima iz susjedstva u borbi protiv krize s koronavirusom. Sredstva iz paketa makro-financijske pomoći bit će dostupna kroz program kreditiranja, kojeg će ispred Unije provoditi Europska komisija. Ova sredstva mogu pokriti eksterne potrebe deset partnerskih zemalja u razdoblju 2020. – 2021. Za regiju zapadnog Balkana izdvojeno je ukupno 750 milijuna EUR, od toga 250 milijuna EUR za Bosnu i Hercegovinu.

Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko pojasnila je da su sredstva iz paketa makro-financijske pomoći namijenjena zadovoljavanju dijela hitnih eksternih financijskih potreba partnerskih zemalja Unije. Prijedlogom se podržava vanjska stabilizacija i nadležnim institucijama otvara prostor za provođenje mjera rješavanja posljedica koje kriza s epidemijom COVID-a 19 ostavlja na gospodarstvo zemalja, te istovremeno potiče provedba reformi s ciljem poboljšanja makroekonomskog i ekonomskog upravljanja. „Predloženi paket makro-financijske pomoći usklađen je s ciljevima proširenja Europske unije i strategijama susjedstva. Ovim učinkovitim odgovorom, Unija želi pomoći  partnerima u rješavanju žurnih potreba i još jedanput pokazuje koliko je ova regija značajna za našu zajedničku budućnost u geostrateškom smislu.” – kazala je Zovko.

Pored prijedloga paketa makro-financijske pomoći, zastupnici će na današnjoj plenarnoj sjednici glasati, između ostalog, i o zahtjevu Komisije za sačinjavanjem kriznog plana za Višegodišnji financijski okvir, kojim predstavlja zaštitu za korisnike programa EU-a. Također će raspravljati i o korištenju aplikacija za praćenje kontakata u borbi protiv koronavirusa. Na sjednici će biti obilježena 70. obljetnica Schumanove deklaracije kojom su postavljeni temelji Europske unije kakvu danas poznajemo.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.