Željana Zovko

Objavljeno: 12.6.2020.

Zovko: Europska komisija potvrdila da je sloboda vjere i udruživanja ključna za napredovanje Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji

Bruxelles, 12. lipnja 2020.

„Želi li napredovati na svom putu k Europskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu je ključno podržavanje osnovnih prava, uključujući slobodu mišljenja, vjere, udruživanja i izražavanja.“ – stoji u odgovoru povjerenika za europsko susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na pitanje o slobodi vjere u Bosni i Hercegovini, koje mu je uputila zastupnica Europskom parlamentu Željana Zovko na sastanku Odbora za vanjske poslove, održanom 19. svibnja. Zovko je od povjerenika Varhelyija zatražila službenu reakciju na prijetnje Rimokatoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i ugrožavanje slobode vjere i prava na kulturu sjećanja.

Zovko je pozdravila odgovor povjerenika Varhelyija. „Komisija je jasno naglasila da sve vjerske zajednice imaju pravo na održavanje vjerskih obreda, koji se ni u kojem slučaju ne smiju iskorištavati u političke svrhe i za  promoviranje političkih ideja.“- kazala je. U svom dopisu s odgovorom povjerenik Varhelyi je također naveo da će Komisija nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu k Europskoj uniji, uključujući podržavanje svih osnovnih prava.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.