Željana Zovko

Objavljeno: 26.11.2020.

Zovko: Europska unija mora nastaviti podržavati napore Afričke unije za okončanje etiopijske krize i sprječavanje izbijanja većeg regionalnog sukoba

Bruxelles, 26. studenoga 2020. godine

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održana je debata o nedavnim sukobima između Vlade i TPLF-a u regiji Tigray na sjeveru Etiopije. Željana Zovko, zamjenica koordinatora za vanjske poslove EPP-a i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove pozvala je na zaustavljanje oružanih sukoba bez odlaganja.

Zovko je u svom obraćanju ukazala na to da je predsjednik Vlade Etiopije, Abiy Ahmed, kao najmlađi čelnik neke afričke države uspio uspostaviti mir sa susjednom Eritrejom nakon jednog od najdugotrajnijih sukoba u Africi,a za što je dobio i Nobelovu nagradu za mir. Etiopijski premijer u svom je govoru povodom preuzimanja nagrade izjavio da je „rat inkarnacija pakla za sve uključene.“

Zovko je izrazila zabrinutost što se u sukobima između snaga Vlade i TPLF-a oružje vratilo u Etiopiju i što zemlja ide ususret pravom građanskom ratu.

„Premijer Etiopije bi kao dobitnik najprestižnije svjetske nagrade za mir trebao odustati od ideje da sam može silom riješiti političku krizu u Etiopiji, a TPLF bi trebala odmah obustaviti daljnja neprijateljstva, obje strane bi trebale smoći hrabrosti za rješavanje političkih različitosti mirnim i demokratskim putem.” – navela je Zovko.

Podsjetimo, Europski parlament je prije dva mjeseca usvojio Izvješće o sigurnosnoj suradnji Europske unije s partnerima na afričkom kontinentu, uključujući u Rogu Afrike, za koje je Zovko bila izvjestiteljica iz sjene ispred EPP-a. U tom kontekstu, Zovko je naglasila da ovakav razvitak situacije u Etiopiji, ključnoj zemlji u regiji, znači prelijevanje rizika na susjedne zemlje.

Zovko je potom navela kako Europska unija mora nastaviti podržavati napore koje partnerske zemlje i Afrička unija ulažu u sprječavanje izbijanja većeg sukoba u regiji, te zagovarati inkluzivan dijalog s ciljem postizanja mira, sigurnosti i stabilnosti.

Nadalje, Zovko je istaknula kako bi humanitarni radnici trebali imati neograničen pristup svim područjima koja su zahvaćena sukobom, a europske humanitarne organizacije nastaviti s kontinuiranim pomaganjem etiopijskim izbjeglicama u regiji.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.