Željana Zovko

Objavljeno: 13.4.2020.

Zovko: Europska unija mora pomoći kulturnom i kreativnom sektoru u ovoj krizi

Split/Bruxelles, 13. travnja 2020.

Epidemija koronavirusa snažno je pogodila građane Europe i premda još nije moguće procijeniti koliko će ova situacija potrajati i kao takva utjecati na živote građana,  gospodarska i socijalna šteta već sada je  vidljiva, a troškovi nemjerljivi. Ovo se posebice odnosi na kulturni i kreativni sektor, koji u Hrvatskoj predstavlja vrlo značajnu gospodarsku granu. Muzeji i kina su zatvoreni,  koncerti i sva zbivanja otkazani. Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu, obrazovanje, sport i mlade, Željana Zovko, uputila je dopis povjerenici Gabriel, nadležnoj za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, zatraživši veću potporu Unije ovom sektoru.

Zovko je pozdravila usvojene mjere iz Investicijske inicijative kao odgovor na koronavirus, izrazivši vjerovanje da će one u određenoj mjeri pomoći brojnim poduzećima. Usvojena je  još jedna inicijativa – „Kreativna Europa doma”, pomoću koje građani mogu lakše doći do svojih omiljenih umjetnika i općenito umjetnosti. Međutim, Zovko smatra da su potrebna dodatna sredstva za pomoć malim, srednjim i  mikro poduzećima i samozaposlenima u kulturnom i kreativnom sektoru, koji ovise o svakodnevnom prihodu.

Zovko smatra da postojeći paket za gospodarski oporavak, na žalost, nije dovoljan i za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru, te da bi Europska unija trebala razmisliti o povećanju proračuna za postojeće financijske instrumente, kojima bi se pomoglo državama uz sve ono što one već same poduzimaju. Zovko predlaže udruživanje pomoći kroz programe kao što je Kreativna Europa i Europski fond za strateške investicije i Europski investicijski fond.

„Članovi Europskog parlamenta uvijek su u suradnji s povjerenicom Gabriel pružali potporu kulturnom i kreativnom sektoru. Uz dodatnu pomoć Europe možemo prevladati ovu krizu.” – izjavila je Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.