Željana Zovko

Objavljeno: 20.4.2020.

Zovko: Europska unija treba preuzeti ulogu nepristranog igrača na Zapadnom Balkanu

Brussels/Split, 20. travnja 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, sudjelovala je na sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) u razgovoru s Visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije, Josepom Borrellom o implikacijama COVID-a 19 na vanjsku politiku Europske unije i o zajedničkom predstavljanju Akcijskog plana Unije o ljudskim pravima i demokraciji. Na današnjoj su sjednici članovi AFET-a usvojili Preporuke Europskog parlamenta za summit o Zapadnom Balkanu 2020. i Rezoluciju o smjernicama za proračun za 2021. godinu.

U razgovoru s Visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Borrellom, Zovko i njeni  kolege iz EPP-a ukazali su na to da Unija mora biti vjerodostojan partner Zapadnom Balkanu u borbi s dezinformacijama o trenutnoj pandemiji, ali i drugim. Zovko je naglasila da bi se Unija trebala više zalagati za olakšavanje dijaloga na relaciji Priština – Beograd, kao i na pitanju Bosne i Hercegovine. „S obzirom na to da Europska unija ima najveći interes za održavanje mira i stabilnosti u regiji, trebala bi konačno preuzeti ulogu nepristranog igrača.” – kazala je Zovko dodavši: „To znači da Unija treba uzeti u obzir stavove svih uključenih strana, a pružiti potporu najslabijima.”

Zovko je podržala usvajanje Preporuka za summit o Zapadnom Balkanu 2020. „Zagrebački summit o Zapadnom Balkanu najveći je događaj koji se organizira u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. S obzirom na pandemiju s kojom smo suočeni, ne znamo sa sigurnošću kada će se summit održati. No, bez obzira na to, činjenica je da je Hrvatska vratila odnose Europe sa Zapadnim Balkanom u sam vrh prioriteta Europske unije.” – izjavila je Zovko. Ovaj je sastanak na vrhu izvanredna prilika da se istakne interes Hrvatske u regiji kao države-graničara koja je najpogođenije tekućim i potencijalnim nestabilnostima u regiji kao rezultat vanjskih utjecaja i neodrživih lokalnih rješenja. „S usvojenim preporukama za Zapadni Balkan, Europski parlament također daje svoj doprinos pozivajući na konstruktivan i integrativan pristup regiji, koja napreduje prema svojoj europskoj perspektivi.“ – zaključila je Zovko. 

Usvojene preporuke uključuju i nekoliko amandmana zastupnice Zovko, koji, između ostalog, naglašavaju potrebu za pomoći Europe s naučenim lekcijama, kako bi se izbjegli nedostaci i osnažio pristupni proces, te podržala demokratska odgovornost osiguravanjem uključenosti Europskog parlamenta u pregled, nadzor i strateško upravljanje izradom, programiranjem i monitoringom i procjenom financijske potpore regiji kroz programe kao što je IPA III., za koji je zastupnica Zovko suizvjestiteljica.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.