Željana Zovko

Objavljeno: 11.12.2020.

Zovko: Europski parlament će glasovati o statusu Rijeke i zaštiti malih i srednjih poduzeća

Bruxelles, 11. prosinca 2020. godine

Sljedeći tjedan će se održati plenarna sjednica Europskog parlamenta. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko predstavila je pregled točaka dnevnog reda vezanih za njene aktivnosti članice Odbora za kulturu i obrazovanje i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, rekavši da se raduje zasjedanju zakazanom za sljedeći tjedan.

Dnevnim redom je predviđeno donošenje konačne odluke Europskog parlamenta o odluci o produljenju statusa Europskim prijestolnicama kulture za 2020. i 2021. godinu, kojom Rijeka i Galway ostaju prijestolnice kulture do kraja travnja 2021. godine.

„Aktualne Europske prijestolnice kulture bile su primorane zbog pandemije Covid-19 otkazati ili odgoditi mnoge planirane događaje, te nisu mogle u potpunosti kapitalizirati provedene pripreme. Produljenje statusa omogućava ovim gradovima da na pravi način prezentiraju svoju kulturnu scenu.” – naglasila je Zovko.

Na ovomjesečnoj plenarnoj sjednici predviđeno je glasovanje o još jednom vrlo značajnom pitanju – novoj strategiji za mala i srednja poduzeća. Poduzeća u cijeloj Europi, a posebice mala i srednja, teško su pogođena pandemijom. Europski parlament poziva na usvajanje revidiranog pristupa koji bi uključivao bolju dostupnost financiranja. Zovko je kao izvjestiteljica iz sjene ispred EPP-a u Odboru za kulturu i obrazovanja u izvješću naglasila da je kulturnom i turističkom sektoru potrebno osigurati dostatnu potporu u ovim teškim vremenima, s obzirom na veliki broj malih i srednjih poduzeća u ovim sektorima. Zovko se također pobrinula da se u izvješću naglasi potreba za posvećivanjem veće pozornosti digitalnom razvoju malih i srednjih poduzeća i za uključivanjem digitalnih i poduzetničkih vještina u obrazovne programe.

Zastupnica Zovko u utorak će poslijepodne sudjelovati u debati o najnovijim događanjima u Istočnom partnerstvu. Europska unija trenutno radi na novom paketu direktiva za odnose sa zemljama Istočnog susjedstva, Bjelorusijom, Armenijom, Azerbajdžanom, Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom. Zovko je kao stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan naglasila da je potrebno pozorno pratiti posljedice nedavnog rata na Južnom Kavkazu i da Europska unija zbog vlastite sigurnosti mora preispitati svoj stav prema regiji.

Zovko je također ukazala na predstojeću debatu i rezoluciju o europskoj građanskoj inicijativi Minority Safepack, čiji je fokus na sigurnosti nacionalnih manjina, njihovom pravu na jezik i zaštitu kulture. Inicijativom se predlaže paket pravnih akata Unije koji će omogućiti promicanje ovih ciljeva. Zovko je pozdravila ovu inicijativu, kazavši da vjeruje da će promoviranje regionalnih jezika ili zaštita jezičnih zajednica poštivati temeljna prava svih pojedinaca.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.