Željana Zovko

Objavljeno: 30.4.2020.

Zovko ispred EPP-a predstavila izvješće o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike

30. travnja 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko predstavila je danas u svojstvu izvjestiteljice u sjeni ispred EPP grupe izvješće o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike u područjima Sahela, zapadne Afrike i Afričkog roga. Zovko je pozdravila suradnju i partnerstvo između Europske unije i afričkih zemalja, kao i europsku ulogu i pomoć u osiguravanju mira i stabilnosti te podupiranju razvoja. Tijekom obraćanja Zovko je izjavila:

 

“Stabilnost i sigurnost zemalja Sahela, zapadne Afrike i Afričkog roga je preduvjet njihovog budućeg razvoja. U trenutačnoj nesigurnosti i nasilju lokalno stanovništvo je primorano tražiti izlaz u ekstremizmu ili u lažnim obećanjima trgovaca ljudi. Manjak stabilnosti u navedenim zemljama ima efekt prelijevanja u zemlje europskog Južnog susjedstva a time uzrokuje direktan izazov u upravljanju europskim vanjskim granicama. Čvrsta europska suradnja s lokalnim vlastima, nastavak gradnje kapaciteta, obučavanje i razvojna pomoć omogućit će tim zemljama da u budućnosti učvrste vladavinu prava i institucije te preuzmu brigu za vlastitu sigurnost jer bez nje nema ni razvoja”.

 

Europska komisija je 9. ožujka 2020. godine predstavila novu cjelovitu Strategiju za Afriku u kojoj poziva na učvršćivanja već postojećeg snažnog partnerstva u područjima kao što su mir i sigurnost, stabilnost, razvoj te borba protiv siromaštva i terorizma. Zovko će ispred EPP-a pregovarati na završnom tekstu izvješća za koje se očekuje kako će biti stavljeno na glasanje tijekom plenarne sjednice u rujnu, netom prije najavljenog samita Europske unije i Afričke unije u listopadu 2020. godine.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.