Željana Zovko

Objavljeno: 24.4.2018.

Zovko: Istaknuta značajna uloga Hrvata u Čileu kao protagonista razvoja

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojeni su amandmani zastupnice Zovko u sklopu izvješća o preporuci Vijeću, Komisiji i potpredsjednici Komisije / Visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku za pregovore o moderniziranom sporazumu između EU-a i Čilea.

Zastupnica Zovko je kao izvjestiteljica u ime Europske pučke stranke sudjelovala u izradi izvješća koje ima za cilj pridonijeti napretku pregovora o novom sporazumu između Čilea i Europske unije. Zastupnica Zovko je u svojim amandmanima naglasila važnost Čilea kao ključnog partnera Europske unije, jedno od najbrže rastućih gospodarstava u Latinskoj Americi i države koja dijeli iste vrijednosti kao EU.

Nadalje zastupnica je u svojim amandmanima naglasila važnost uključivanje unapređenja suradnje na području ljudskih prava, održivog razvoja, vanjskih poslova, sigurnosti u novom moderniziranom sporazumu koji pritom mora odražavati transformativnu prirodu Programa održivog razvoja do 2030.

Također, Zovko je naglasila važnost podupiranja suradnje između EU-a i Čilea na pitanju bolje kontrole imigracija te suradnje na području sprečavanja prekograničnog kriminala i trgovine drogom.

Zaključno, Željana Zovko je naglasila važnost, imajući u vidu činjenicu kako EU gubi utjecaj u Latinskoj Americi, poticanja kulturne suradnje te podupiranje dijaspore u Čileu, pritom misleći na hrvatsku dijasporu, i u Europskoj uniji radi pružanju potpore za vanjska ulaganja i u Čileu i u Europskoj uniji.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.