Željana Zovko

Objavljeno: 19.5.2020.

Zovko: Izvješće o Istočnom partnerstvu zasniva se na dosadašnoj konstruktivnoj suradnji i priprema nas za novo desetljeće uspješne suradnje

Brussels/Split, 19. svibnja 2020.

Odbor za vanjske poslove na današnjem je sastanku glasao o Izvješću o Istočnom partnerstvu, uoči sastanka na vrhu u lipnju 2020. Stalna izvjestiteljica za odnose s Azerbejdžanom i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, smatra da pozdravljanjem napretka postignutog u regiji i ukazivanjem na preostale izazove, ovo Izvješće šalje jasnu poruku partnerskim zemljama iz Istočnog susjedstva. “Ove godine obilježavamo 10. obljetnicu programa Istočnog partnerstva. Ovo je Izvješće jasan odraz našeg odnosa s regijom. Sa zajedničkim razumijevanjem, koje smo izgradili u proteklih deset godina, sada kročimo u novo desetljeće plodonosne i konstruktivne suradnje.” – kazala je Zovko. Zovko u poslijepodnevnim satima sudjeluje u razmjeni mišljenja s povjerenikom za susjedstvo i proširenje, Oliverom Varhelyijem o temama politike Istočnog partnerstva, pomoći Europske unije zemljama iz susjedstva i Turskoj u suzbijanju epidemije COVID-a19 i budućim eksternim financijskim instrumentima.

Odbor za vanjske poslove u jutarnjem je dijelu sastanka razgovarao i o AFET-ovom Mišljenju o ravnopravnosti spolova u vanjskoj politici. Zastupnica Zovko, koja kao izvjestiteljica iz sjene predstavlja Europsku pučku stranku u pregovorima, radit će na poboljšanju  ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a.

Zovko je predstavila stav EPP-a i svoje amandmane, naglasivši  pravodobnost Izvješća koje pokriva ovu često zaboravljenu ili podcijenjenu temu. Zovko je nadalje kazala da pored toga što istraživanja dokazuju da ravnopravnost spolova u vanjskoj politici doprinosi održivosti mira i učinkovitosti mirovnih pregovora, značaj ovog Izvješća je u tomu što naglašava postojeću potrebu za većom  zastupljenosti žena na ključnim pozicijama u vanjskoj i unitarnjoj službi za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Zovko smatra da se tekst treba fokusirati na dvije razine – internu i eksternu. “Kao prvo, trebamo povećati udio žena u internim mehanizmima EU-a za donošenje odluka i na vodećim pozicijama. To se odnosi na Europsku službu za vanjsko djelovanje, misije zajedničke sigurnosne i obrambene politike, delegacije EU-a. Nadalje, moramo osnažiti ravnopravnost spolova i u politikama na području suradnje s partnerskim zemljama, uključujući u politici susjedstva i razvoja i u području sprječavanja sukoba i postkonfliktne obnove.” – kazala je Zovko.

https://www.youtube.com/watch?v=L6GvvdJpS8w

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.