Željana Zovko

Objavljeno: 20.2.2019.

Zovko izvjestiteljica Europske pučke stranke za pregovore EU i Švicarske osigurala ključni amandman za jednak tretman hrvatskih radnika

Bruxelles, 20.veljače 2019.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta na današnjoj je sjednici usvojio Izvješće  o preporukama Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i Visokoj predstavnici o Institucionalnom okvirnom sporazumu između Europske unije i Švicarske konfederacije, u čijoj izradi je zastupnica Željana Zovko sudjelovala kao izvjestiteljica iz sjene. Pregovori oko ovog Sporazuma trajali su od 2014. godine do kraja 2018. godine. Države-članice EU-a jako su ga dobro prihvatile. Međutim, još ostaje da Švicarska ratificira zaključke pregovora. Danas usvojenim Izvješćem Europski parlament ohrabruje Federalno vijeće Švicarske da podrži usuglašeni tekst.

Zovko je kao izvjestiteljica iz sjene uložila nekoliko amandmana, kojima poziva Švicarsku o skraćivanju roka primjene prijelaznih mjera za radnike iz Hrvatske. Naime, Švicarska je nedavno produžila prvobitni rok od dvije godine, bez obzira na činjenicu da se priljev Hrvata u Švicarsku već odavno stabilizirao. Zovko je u pregovorima o postizanju kompromisa jasno naglasila ovo pitanje i osigurala  da bude uključeno u konačni tekst Izvješća.

U pregovorima je bilo puno govora i o tzv. “pratećim mjerama”, koje je Švicarska uvela 2004. godine s ciljem zaštite šivicarskih poduzeća od dampinga plaća i nepravedne konkurencije, a koje nisu usuglašene sa Sporazumom između EU-a i  Švicarske o slobodnom kretanju ljudi. Prema ovim mjerama, poduzeća iz EU-a, koja žele pružati svoje usluge u Švicarskoj, dužna su to najaviti osam dana unaprijed, te platiti dodatnu naknadu. Tako je 37% poduzeća iz EU-a predmet čestih kontrola u odnosu na samo 3% švicarskih poduzeća, bez obzira na jednaku razinu neusklađenosti, što je očit primjer nejednakog tretmana, za koji Europski parlament preporučuje da se popravi.

Nakon današnjeg glasanja na Odboru za vanjske poslove, Izvješće se prosljeđuje na konačno usvajanje na drugoj  plenarnoj sjednicu, koja će se održati u ožujku u Strasbourgu.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.