Željana Zovko

Objavljeno: 20.2.2018.

Zovko izvjestiteljica za mišljenje o mehanizmu Unije za civilnu zaštitu

Bruxelles, 20. veljače 2018. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas, u sklopu sjednice Odbora za razvoj, na razmjeni gledišta s Johannesom Luchnerom, direktorom za upravljanje u kriznim situacijama (DG ECHO) iz Europske komisije.

Zastupnica Zovko imenovana je, ispred Odbora za razvoj, izvjestiteljicom za mišljenje o mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Ovo izvješće iznimno je važno za Republiku Hrvatsku budući da je Hrvatska ovo ljeto, uz Portugal, bila jedna od najpogođenijih država šumskim požarima.

Zovko je pozdravila inicijativu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera i povjerenika za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosa Stylianidesa o izgradnji Europe koja štiti, koja je i pokrenuta nakon katastrofalnih požara koji su pogodili Mediteran 2017. godine.

U razmjeni mišljenja s Johannesom Luchnerom, direktorom za upravljanje u kriznim situacijama, Zovko je naglasila važnost jačanja postojećih kapaciteta civilne zaštite na razini država članica te važnost očuvanja nacionalne linije zapovijedanja i kontrole civilnom zaštitom.

Glasovanje o ovom izvješću u Odboru za razvoj predviđeno je 24. travnja 2018. godine.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.