Željana Zovko

Objavljeno: 29.11.2018.

Zovko: Javni diskurs Srbije prilagoditi ambicijama za pridruživanjem Europskoj uniji

Bruxelles, 29.studenog 2018.

Na današnjem plenarnom zasjedanju u Bruxellesu glasovat će se o rezoluciji Europskog parlamenta o izvještaju Komisije o Srbiji za 2018.

Nacrt izvješća o Srbiji pozdravlja što je postignut napredak po pitanju ispunjavanja kriterija za članstvo u EU kao i kontinuirano promicanje ideje o članstvu kao strateškog cilja Srbije.

Pozdravljam nastojanja Srbije koja je nakon usvajanja amandmana na Odboru za vanjske poslove, na kojima sam aktivno radila, krenula ka usklađivanju svog viznog režima s EU. Nedavno ukidanje bezviznog režima s Iranom zasigurno će pridonijeti u borbi protiv ilegalnih migracija prema državama članicama’, naglasila je Zovko.

Nastavno na Strategiju o proširenju EU-a na Zapadni Balkan, koju je Komisija objavila u veljači 2018., Zovko je naglasila kako je potrebno raditi na promicanju dobrosusjedskih odnosa.

Ne smijemo gubiti iz vida cčinjenicu kako proces proširenja treba bolje približiti javnosti u svim državama članicama. Nemojmo zaboraviti i to da konačnu odluku o ratifikaciji sporazuma o pridruživanju nove države donose nacionalni parlamenti država članica. Sukladno tome, očekujem promjenu javnog diskursa u Srbiji koji sada mora biti koherentan s nastojanjima Srbije da postane punopravna članica EU-a’ zaključila je zastupnica Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.