Željana Zovko

Objavljeno: 13.4.2017.
Strasbourg

Zovko: Jedino trajno rješenje migracijske krize jest na njezinom izvoru

Strasbourg, 4. travnja 2017. – Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu danas je održana rasprava o prijedlogu Rezolucije Europskog parlamenta o rješavanju pitanja kretanja izbjeglica i migranata: uloga vanjskog djelovanja EU-a.

Tijekom rasprave zastupnici su istaknuli da Europska unija mora sveobuhvatno i dosljedno djelovati i odgovoriti na izazove migracijske i izbjegličke krize s kojom se suočava.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je tijekom svog govora istaknula je tri ključne poruke koje se građanima i globalnim partnerima moraju poslati putem ovog izvješća.

Zovko je navela da je jedino trajno rješenje migracijske krize na njezinom izvoru, potom da vanjska politika Europske unije mora zauzeti asertivniju ulogu u procesima pomirenja kako bi zaustavila nove izbjegličke valove te da EU mora biti predvodnik u koordinaciji instrumenata za financiranje upravljanja migracijama zajedno s drugim međunarodnim insitucijama i vidljivije komunicirati svoje napore u pomoći iskorijenjavanju bijede i netolerancije, glavnih uzroka nepravdi koji tjeraju ljude da napuštaju svoje domove.

„Ne smijemo zaboraviti zemlje, osjetljive međukonfesionalne strukture stanovništva poput Libanona u ovim teškim vremenima koje se nose s ogromnim pritiskom izbjeglica koje čine polovicu njihove populacije. Njima je urgentno potrebna pomoć kako se brana ne bi prelila, a Europa suočila s još većim problemom“, dodala je Zovko na kraju svog govora.

Glasovanje o prijedlogu Rezolucije Europskog parlamenta o rješavanju pitanja kretanja izbjeglica i migranata: uloga vanjskog djelovanja EU-a na rasporedu je sutra u 12 sati.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.