Željana Zovko

Objavljeno: 5.7.2022.

Zovko: Kao snažni zagovornik vladavine prava, Europski parlament treba podržati poštivanje Ustava BiH

Strasbourg, 5. srpnja 2022. godine

Europski parlament raspravljao je danas na plenarnoj sjednici o stanju u Bosni i Hercegovini, uoči glasovanja o godišnjem izvješću o državi. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Željana Zovko naglasila je važnost rasprave. “Raspravljamo o tome treba li se poštivati Daytonsko-pariški mirovni sporazum ili treba li zemlja ući u novu krizu”- navela je Zovko.

Zovko se osvrnula na sastanak koji će se sutra održati u Bruxellesu s čelnicima Hrvata, Srba i Bošnjaka iz BiH te istaknula potrebu da se postigne napredak u izbornoj reformi. “Nažalost, izbori će se održati bez izborne reforme. No, hoćemo li nakon toga ući u dublju krizu ili će izbori označiti nastavak mira, nastavak dugog puta prema Europskoj uniji ili će država zadržati svoj djelomičan suverenitet?”- upozorila je Zovko.

Uz široku potporu ostalih zastupnika, Zovko je na konačnu verziju izvješća o Bosni i Hercegovini priložila amandman koji se poziva na Strateški kompas. Podsjetimo, ta smjernica vanjske i sigurnosne politike EU-a za naredne godine naglašava važnost sigurnosti na zapadnom Balkanu i poziva na podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, temeljenom na načelima jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, onako kako je zapisano u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Zovko već uspjela uključiti odlomke koji pozivaju na provođenje odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić te je uvrstila poziv na postizanje dogovora o reformi Izbornog zakona BiH. Na temelju njezinog prijedloga u izvješću se ističe da ne bi trebalo biti diskriminacije u mogućnostima legitimnog predstavljanja građana u javnoj sferi. “Europska sigurnost ne može se jamčiti bez stabilnosti na zapadnom Balkanu. To uključuje i očuvanje mira i funkcioniranje svake države u regiji. Kao snažni zagovornik vladavine prava, Europski parlament treba promicati poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine te poticati ispravnu provedbu odluka Ustavnog suda BiH” – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.