Željana Zovko

Objavljeno: 23.1.2018.

Zovko na 25. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-a i Čilea

Santiago de Chile, 23. siječnja 2018. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko boravila je 22. i 23. siječnja u glavnom gradu Čilea, Santiagu de Chileu, na 25. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-a i Čilea.

Osim zastupnice Zovko, koja je izvjestiteljica u sjeni u ime EPP-a o Čileu, u izaslanstvu su bili: Constanze Krehl (S&D, Njemčka), Renata Weber (ALDE, Rumunjska), Agustín Diaz de Mera (EPP, Španjolska), Julia Pitera (EPP, Poljska), Gabriel Mato (EPP, Španjolska), Carlos Iturgaiz (EPP, Španjolska) i Joëlle Bergeron (EFDD, Francuska).

Na 25. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-a i Čilea, kojeg su predvodili zastupnica Constanze Krehl i čileanska senatorica Isabel Allende, zastupnici su raspravljali o političkoj i ekonomskoj situaciji u Europskoj uniji i Čileu, procesu ažuriranja Sporazuma o pridruživanju između EU-a -Čilea: trenutnoj situaciji i budućoj suradnji te energetskoj suradnji između EU-a i Čilea.

Zastupnici su održali sastanke s predsjednicom Republike Čile, Michelle Bachelet, te s predstavnicima poslovnog sektora, sindikata i civilnog društva. Razmijenili su mišljenja i s voditeljicom Delegacije EU-a u Čileu, veleposlanicom Stellom Zervoudaki kao i drugim veleposlanicima Europske unije, među kojima je bila i veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu, Nives Malenica, potom sa senatorom Hernanom Larraínom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove, i zamjenikom tajnika za vanjske poslove Čilea, Edgardom Riverosom.

Ovaj sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora odvija se nakon što su u studenom prošle godine započeli formalni pregovori o modernizaciji Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Čilea. Vijeće EU-a je jučer, 22. siječnja, odlučilo objaviti mandat za modernizaciju sporazuma o pridruživanju s Čileom, čime je odgovorilo na zahtjeve za veću transparentnost i potrebu za boljim priopćavanjem sadržaja i ciljeva pregovora.

Političkim i gospodarskim odnosima između EU-a i Čilea dosad je upravljano na temelju sporazuma o pridruživanju potpisanog 2002. i u potpunosti provedenog 2005. Cilj je moderniziranog sporazuma produbiti odnose EU-a i Čilea jačanjem postojeće suradnje u političkim, sigurnosnim i trgovinskim pitanjima.

Zastupnica Zovko, prije održavanja sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-a i Čilea, susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice u Čileu.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.