Željana Zovko

Objavljeno: 2.7.2018.

Zovko na konferenciji u Vicenzi o evaluaciji Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Strasbourg, 2.srpnja 2018

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u subotu 30. lipnja 2018. u Vicenzi na poziv zastupnice Elisabette Gardini na konferenciji o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

Zastupnica Zovko imenovana je, ispred Odbora za razvoj (DEVE), izvjestiteljicom za mišljenje o mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Glavni cilj Mehanizma, koji je usmjeren na jačanje suradnje između EU-a i država koje zatraže pomoć te na olakšavanje njihove međusobne koordinacije u području civilne zaštite, jest poboljšanje učinkovitosti sustavâ za sprječavanje, pripremu i odgovor na prirodne katastrofe te katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem svih vrsta unutar i izvan EU-a.

Konferenciji su prisustvovali, Francesco Rucco, gradonačelnik Vicenze, Luca Tognata, stručnjak za EU fondove, Guido Bertolaso bivši šef  talijanske Agencije za civilnu zaštitu, Francesco Musco, Mattia Bertin, Alberto Baban, Agostino Miozzo, Giovanni de Siervo.

Na početku svoga izlaganja, Zovko je naglasila kako je u zajedničkom izvješću Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i Odbora za razvoj (DEVE) unesena odredba koja omogućuje državama članicama, koje nisu u mogućnosti sudjelovati u udruženim kapacitetima za civilnu zaštitu, stopu sufinanciranja, ne veću od 55 posto prihvatljivih troškova za prijevoz, što bi bilo iznimno važno i za Republiku Hrvatsku, te kako je potrebno jačati nacionalne kapacitete civilne zaštite, a da ih instrumenti na EU razini, u ovom slučaju Mehanizam Unije za civilnu zaštitu nadopunjavaju.

Na konferenciji se raspravljalo o usvojenim odredbama koje će omogućit i pojačane razmjene znanja i iskustava u području civilne zaštite s međunarodnim organizacijama i trećim zemljama kako bi se pridonijelo smanjenju rizika od katastrofa, u kontekstu Okvira iz Sendaija. Usvojeni amandmani u Komisiji omogućuju ovlast raspoređivanja kapaciteta sustava rescEU, dok operativna kontrola u kriznim područjima ostaje pod kontrolom država članica. Nadalje, ovo izvješće iznimno je važno za Republiku Hrvatsku budući da je Hrvatska prošlo ljeto, uz Portugal, bila jedna od najpogođenijih država šumskim požarima.

Zastupnica Zovko je najavila i konferenciju o evaluaciji Mehanizma Unije za civilnu zaštitu koju organizira u Splitu 10. srpnja 2018. Planirana konferencija ima za cilj okupiti sve relevantne aktere s područja civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.