Željana Zovko

Objavljeno: 2.3.2020.

Zovko na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici u Zagrebu

Zagreb, 2. ožujak 2020.

U Zagrebu se od 2. do 4. ožujka održava Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj  politici (ZSOP) u okviru  parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem. Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove, Željana Zovko, sudjelovat će na Konferenciji kao govornica u utorak, u debati o vjerodostojnoj europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana.

Zovko u svom parlamentarnom radu aktivno sudjeluje u održavanju odnosa Parlamenta s regijom, posebice kao članica Parlamentarne radne skupine za Zapadni Balkan, te kao članica Izaslanstva za  Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Nadalje, Zovko kao suizvjestiteljica o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA III. pregovara o novom propisu o financijskoj potpori za zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu k europskim integracijama.

Zovko će u svom izlaganju na zagrebačkoj Konferenciji govoriti o najnovijim razvojima u procesu proširenja Europske Unije, kao što su odluka Vijeća iz listopada o zaustavljanju proširenja, te nova metodologija Komisije. Također će izraziti zadovoljstvo sastankom Vijeća, koji se treba održati u ožujku, kao i svibanjskim Summitom o zemljama Zapadnog Balkana u Zagrebu. Zovko će na temelju upravo završenog službenog posjeta Turskoj govoriti i o najnovijoj situaciji na Bliskom Istoku i situaciji s migrantima i njihovim učincima na EU i Zapadni Balkan.

Na Međuparlamentarnoj konferenciji u Zagrebu sudjelovat će izaslanstva nacionalnih parlamenata država-članica EU-a i Europskog parlamenta. Nacionalni parlamenti država-kandidatkinja i država-članica NATO-a sudjeluju kao promatrači. Konferencija je izvrsna platforma za razmjenu informacija i najboljih praksi između nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta u temama povezanima sa ZVSP-om i ZSOP-om.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.