Željana Zovko

Objavljeno: 29.11.2017.

Zovko na plenarnoj sjednici o uspostavi Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru

Bruxelles, 29. studenog 2017. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na plenarnoj sjednici u Bruxellesu na raspravi o uspostavi Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru.

Tijekom rasprave zastupnica Zovko je naglasila da Europska unija, kao važan čimbenik u globalnom poretku, mora prepoznati nadolazeće sigurnosne i obrambene prijetnje u partnerskim državama te shodno tome pravovremeno intervenirati.

Navela je da je, osim pružanja potpore dostupnim instrumentima pomoći, potreban vjerodostojan angažman EU-a u rješavanju sukoba i da Europska unija ne smije dopustiti greške iz prošlosti te stajati postrani i čekati da sukobe riješi netko drugi, ako misli zadržati poziciju globalnog lidera.

„Imamo primjer kada je putem UN-a nametnut embargo na uvoz oružja i samoobranu Hrvata u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a danas je njihova samoobrana u BiH proglašena Udruženim zločinačkim pothvatom. Što smo naučili u proteklim godinama?“ zaključila je Zovko na kraju svog govora i izrazila sućut obitelji generala Slobodana Praljka.

 

 

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.