Željana Zovko

Objavljeno: 12.7.2017.

Zovko na raspravi o evaluaciji Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Bruxelles, 12. srpnja 2017. – Na današnjoj sjednici Odbora za razvoj Europskog parlamenta održana je razmjena gledišta s Johannesom Luchnerom, direktorom za upravljanje kriznim situacijama pri Europskoj komisiji (DG ECHO), o preliminarnim nalazima privremene evaluacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Glavni cilj Mehanizma, koji je usmjeren na jačanje suradnje između EU-a i država koje zatraže pomoć te na olakšavanje njihove međusobne koordinacije u području civilne zaštite, jest poboljšanje učinkovitosti sustavâ za sprječavanje, pripremu i odgovor na prirodne katastrofe te katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem svih vrsta unutar i izvan EU-a. Luchner je u svom obraćanju naveo kako ovaj mehanizam, donesen 2013. godine, uvodi kvalitetniji, integriraniji i isplativiji pristup EU-a upravljanju katastrofama, a u njemu mogu sudjelovati i zemlje Zapadnog Balkana

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je tijekom rasprave pohvalila rad Mehanizma koji je proveden u Bosni i Hercegovini za vrijeme poplava 2015. godine.

„Mislim da je to bila najbolja stvar koju je Europska unija i koordinacija napravila. Velika kriza, odnosno poplave koje su pogodile područje Bosne i Hercegovine i Srbije, pokazala je kako Europska unija zajedno s koordinacijskim djelovanjem može učiniti puno po pitanju upravljanja katastrofama i to je bilo jako dobro zamijećeno u svim ovim državama“, dodala je Zovko te je uputila pitanje što Europski parlament može učiniti kako bi se nastavio ovaj dobar posao.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.