Željana Zovko

Objavljeno: 13.12.2017.

Zovko na raspravi “Proširenje i jačanje schengenskog prostora: Bugarska, Rumunjska i Hrvatska”

Strasbourg, 13. prosinca 2017. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu, zajedno s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, na tematskoj raspravi Proširenje i jačanje schengenskog prostora: Bugarska, Rumunjska i Hrvatska.

Tijekom rasprave Zovko je navela da je niz aktualnih zbivanja i sigurnosnih izazova, pri tome misleći na izbjegličku i migracijsku krizu s kojima se Republika Hrvatska suočila krajem 2015. godine kada je kroz državu prošlo više od pola milijuna izbjeglica, rezultirao činjenicom da je sigurnost granica danas jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

Zovko je naglasila da je od tada u Hrvatskoj učinjeno mnogo, naročito kada se uzme u obzir da je Hrvatska je iskoristila skoro sva sredstva šengenskog instrumenta koja su iskorištena za kupnju novih vozila, brodova, helikoptera za nadzor granica, gradnju novih i obnovu postojećih postaja granične policije, čime se doprinijelo u nastojanjima pune primjene šengenske pravne stečevine.

Zovko je istaknula kako bi se posebna pažnja trebala posvetiti jačanju vanjskih granica Europske unije, koje su ujedno i naše nacionalne granice, posebice ukoliko se uzme u obzir kako Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu u EU.

„Očekujem da će Hrvatska već 2019. godine biti punopravna članica Schengena, naravno nakon što ispuni sve tehničke kriterije“, zaključila je Zovko na kraju svog govora.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.