Željana Zovko

Objavljeno: 16.3.2021.

Zovko na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje od Komisije zatražila veću vidljivost digitalne platforme Europeana

Bruxelles, 16. ožujka 2021. godine

Na ovotjednom zasjedanju Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta održana je razmjena mišljenja o Europeani, digitalnoj knjižnici europske kulturne baštine. Zastupnici su s Harryjem Verwayenom, generalnim direktorom zaklade Europeana i Rehanom Schwinninger-Ladak, predstavnicom Europske komisije, raspravljali o trenutnim aktivnostima i strategiji za daljnju digitalnu transformaciju i osnaživanje sektora kulturne baštine.

Zastupnica Željana Zovko je pozdravila djelovanje i aktivnosti oko ove platforme koja je pokrenuta 2008. godine, navodeći kako Europeana mora biti što dostupnija i vidljivija građanima Europske unije:

„Koliko Europska komisija radi na poboljšanju iskustva korisnika pri korištenju Europeane i povećanju same vidljivosti ove platforme te koristi li se Europeana trenutno za promoviranje turizma?“ – upitala je Zovko. Pritom je istaknula kako je veća vidljivost i dostupnost platforme osobito važna za studente, ali i buduće turiste koji istraživanjem digitalne knjižnice Europeane mogu vidjeti kulturne ljepote i baštinu država članica EU-a.

Platforma Europeana pokrenuta je u studenom 2008. godine s ciljem objedinjenja, digitalizacije i promicanja kulturne baštine Europske unije. Europeana surađuje s više od 4000 kulturnih institucija diljem EU-a, a u svojoj zbirci sadrži preko 50 milijuna digitaliziranih predmeta koji su građanima dostupni za razonodu, istraživanje i učenje putem istoimene web stranice.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.