Željana Zovko

Objavljeno: 15.3.2019.

Zovko na Znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ‘’Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu’’

Neum,
Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko sudjelovala je u Neumu  14. i 15. ožujka na Znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu’’ u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora.

Uvodno predavanje održao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, kao i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović.
Konferencija je bila je podijeljena na tri panela – opći, politološki i ustavno-pravni.

Zastupnica Zovko moderirala je panel – “Raspoložive i učinkovite metode harmonizacije individualnih i grupnih prava, na koji se način harmoniziraju individualna i grupna prava u EU” .

Zovko se osvrnula i na rezolucije Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, na kojima je aktivno radila u posljednje dvije godine gdje je istaknula kako se u posljednjoj, ali i u prethodnim rezolucijama Europskog parlamenta više puta naglasila potreba provedbe ključnih institucionalnih reformi koje su od ključnog značaja za uspješnu perspektivu BiH u europskim integracijama. Naglasila je kako je i sam Europski parlament spoznao važnost provedbe odluke Ustavnog suda iz 2016. godine o izmjeni izbornog zakonodavstva kao ključne institucionalne reforme za uspješni europski put BiH.
Na skupu se analizirala europska tradicija federalizma te njena iskustva u smislu prevladavanja liberalnog – komunitarnog spora, mogućnosti kreiranja društveno – političkih sustava koji učinkovito štite individualna i grupna prava, usporedio se  Bih politički sustav sa sustavima EU zemalja, ustavnim pravom, konstitucionalizmom, pitanjima poput vrste i razdiobe suvereniteta, unutarnjeg samoopredjeljenja, konsenzusa, međunarodnog ugovornog prava i sl.
Skup je okupio brojne kulturne djelatnike, sveučilišne profesore, aktere javnog života i druge stručnjake koji su dali svoj doprinos u definiranju i usvajanju potrebnih rješenja za postizanje sustavne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH u interesu europske perspektive i demokratskog razvoja.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.