Željana Zovko

Objavljeno: 12.3.2021.

Zovko: Nema razvoja bez sigurnosti, niti sigurnosti bez razvoja

Bruxelles, 12. ožujka 2021. godine

Zastupnici Europskog parlamenta održali su tijekom plenarne sjednice raspravu o situaciji u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo i atentatu na talijanskog veleposlanika Lucu Attanasija i njegovu pratnju.

Konvoj Svjetskog programa za hranu (WFP) napadnut je 22. veljače 2021. na putu na WFP-ov Program prehrane u školama u Rutshuruu, u provinciji Sjeverni Kivu. Nakon neuspjelog pokušaja otmice veleposlanika Attanasija, pucnjava je prekinuta. Veleposlanik je podlegao zadobivenim ozljedama, a život su izgubili i talijanski policajac i njihov vozač. Tjedan dana kasnije, na istoj cesti ubijen je lokalni odvjetnik William Hassani.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko u svom je govoru izrazila najiskreniju sućut obiteljima žrtava. Navela je da ova ubojstva bacaju jasno svjetlo na kontinuiranu nestabilnost i nesigurnost u istočnim provincijama Demokratske Republike Kongo. Regija je poznata po naoružanim skupinama, a međuopćinsko nasilje dodatno pogoršava humanitarnu situaciju.

Zovko je naglasila da je potrebno provesti temeljitu istragu o ovim događajima, te ponovno procijeniti sigurnosne mjere u misijama UN-a i EU-a. “Kako je izdana sigurnosna dozvola za put konvoja? I zašto humanitarni radnici na ovom području nisu bolje zaštićeni? ” – zapitala se Zovko.

Zovko je potom istaknula da djelatnici humanitarne pomoći često djeluju na prvim linijama sukoba. Mnogi od njih svakodnevno su izloženi nasilju. Kazala je da im zahvalnost možemo iskazati tako što ćemo im osigurati odgovarajuću razinu sigurnosti.

Zovko je svoje obraćanje zaključila citatom bivšeg glavnog tajnika UN-a, Kofija Annana: “Ljudska obitelj ne može uživati u razvoju bez sigurnosti, niti može uživati u sigurnosti bez razvoja, a ne može uživati ni u razvoju ni u sigurnosti bez poštivanja ljudskih prava.”

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.