Željana Zovko

Objavljeno: 5.2.2020.

Zovko: Nova metodologija nam omogućava novi početak i jačanje aktivnosti na uspostavljanju stalnog mira i stabilnosti u regiji

Bruxelles, 5. veljače 2020.

Izjava zastupnice Željana Zovko o novoj metodologiji proširenja:

Jako sam zadovoljna novom metodologijom, koju nam je danas prezentirao povjerenik Varhelyi. To je velika vijest za Hrvatsku, koja je vanjski čuvar granice Europske unije. Gotovo 1,1 milijun državljana Bosne i Hercegovine ima hrvatsku putovnicu, dakle, putnu ispravu Europske unije i mi se jako brinemo zbog situacije u kojoj žive građani Unije s druge strane granice.

No, sada imamo novu metodologiju, koja nam omogućava novi početak i jačanje aktivnosti na uspostavljanju stalnog mira i stabilnosti u regiji, što je zasigurno najbitnije za sigurnost građana Europske unije. S novom će metodologijom države članice biti više uključene u proces proširenja, kojim se do sada bavila ponajviše Europska komisija, kojoj se spočitavalo da je bila preoptimistična u procjenama.

Ja, kao suizvjestiteljica za instrument pretpristupne pomoći IPA III. i kao zastupnica koju su izabrali  građani EU-a, očekujem da Europski parlament u budućnosti bude više uključen, te da se priznaju i provedu njegove rezolucije, koje su izglasane većinom glasova i koje se fokusiraju na napredak ovih zemalja. Mi olakšavamo proces proširenja i najveći smo zagovornici proširenja među  institucijama EU-a. Iz toga razloga očekujemo da se rezolucije Parlamenta prepoznaju i provode i da se o njima razgovara. To se odnosi na vlade zemalja iz regije, kao i na Komisiju i delegacije EU-a, odgovorne za provođenje volje građana EU-a, koja je ugrađena u ove rezolucije.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.