Željana Zovko

Objavljeno: 22.2.2018.

Zovko o o moderniziranom sporazumu o pridruživanju između EU-a i Čilea

Bruxelles, 22. veljače 2018. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je, u sklopu Odbora za vanjske poslove, na raspravi o moderniziranom sporazumu o pridruživanju između EU-a i Čilea.

Zovko, koja je izvjestiteljica u sjeni u ime EPP-a za Čile, naglasila je da je Čile jedan od ključnih partnera Europske unije, zemlja koja iza sebe ima uzoritu demokratsku tranziciju i dijeli iste vrijednosti kao Europska unija te stoga vidi važnost poboljšanja postojećeg Sporazuma o pridruživanju s Čileom.

„Budući Ugovor o pridruživanju uključivat će odredbu koja bi poboljšala trgovinsku i sektorsku suradnju i trebala bi poboljšati odredbu na područjima političke i sigurnosne suradnje,“ navela je Zovko.

Na kraju govora Zovko je istaknula da, prepoznajući važnost ovog Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Čilea i budući da je Čile iznimno važna država za EU, se nada kako će zaključenje pregovora završiti do srpnja kako bi zastupnici u Europskom parlamentu mogli glasovati o ovom sporazumu na vrijeme.

Podsjetimo, Zovko je boravila 22. i 23. siječnja u glavnom gradu Čilea, Santiagu de Chileu, na 25. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-a i Čilea, a uoči sastanka susrela se i s predstavnicima hrvatske zajednice u Čileu.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.