Željana Zovko

Objavljeno: 11.7.2017.

Zovko o ulozi budućih sveobuhvatnih sporazuma s Armenijom i Azerbajdžanom

Bruxelles, 11. srpnja 2017. godine – U sklopu jučerašnje sjednice Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta održano je Javno saslušanje pod nazivom ”Uloga budućih sveobuhvatnih sporazuma s Armenijom i Azerbajdžanom”.

Tijekom saslušanja zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, koja je i izvjestiteljica u sjeni Europske pučke stranke za izvješća o Azerbajdžanu, naglasila je da se novi sveobuhvatni sporazum između EU-a i Azerbajdžana, koji je pokrenut u veljači ove godine, treba razviti kao instrument suradnje na područjima od zajedničkog interesa, zajedničkih ciljeva i izazova, kao što su energetska sigurnost i diversifikacija. Istaknula je i važnost demokratizacije društva i zaštite ljudskih prava kao jednog od elemenata budućeg sporazuma, jednako važnog kao i ekonomska suradnja između EU-a i Azerbajdžana.

Zovko, koja je u sklopu Vanjskopolitičkog odbora u svibnju boravila u misiji Azerbajdžanu i Armeniji je tijekom svog govora naglasila: „Smatram da je dijalog jedini način da se pomogne ovim zemljama kako bi postigle dugotrajni mir i stabilnost. Europska unija u ovom trenutku jedina ima moralni autoritet da pomogne ovim zemljama.“

Na kraju svog govora Zovko je pozvala i Europsku službu za vanjsko djelovanje da potakne dijalog i pregovore među zemljama.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.