Željana Zovko

Objavljeno: 25.10.2017.

Zovko o uspostavi sustava ulaska/izlaska (EES) za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze vanjske granice EU-a

Strasbourg, 25. listopada 2017. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na plenarnoj raspravi o uspostavi sustava ulaska/izlaska (EES) za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze vanjske granice EU-a.

Tijekom obraćanja Zovko je navela kako su države članice koje se nalaze na vanjskim granicama Europske unije više izložene sigurnosnim prijetnjama zbog njihove duge granice s trećim zemljama te zbog njihove otvorenosti prema prijetnjama koje dolaze iz trećih država te je istaknula kako bi se njima trebala dati posebna pažanja unutar ove Uredbe. Zovko je ukazala i na činjenicu da s aspekta implementacije ove Uredbe postoje određeni nedostaci koji bi itekako mogli ugroziti sigurnost u EU.

„Ono što vidim kao ključan nedostatak u ovom prijedlogu jest nejednak tretman svih država članica u primjeni ovog mehanizma, tj. njezina primjena u državama članicama Schengena, a odgoda njezine implementacije u državama koje se nalaze na vanjskim granicama Europske unije, a koje uključuju i Hrvatsku“, istaknula je Zovko.

Naglasila je i kako primjene ove Uredbe u državama članicama koje nisu u Schengenskom prostoru može utjecati na nemogućnost registracije boravka državljana trećih zemalja te da bi eventualni propusti mogli predstavljati prijetnju za države na vanjskim granicama, njezine građane, ali i za sve ostale.

„Nejednaka primjena Uredbe, tj. odgoda primjena u državama članicama EU koje se nalaze na vanjskim granicama, a čekaju na punopravno članstvo u Schengenski prostor, još će se dodatno izložiti ranjivosti i otvorenosti sigurnosnim prijetnjama pa bi se stoga trebao razmotriti pristup u primjeni ove Uredbe“, zaključila je na kraju svog govora Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.