Željana Zovko

Objavljeno: 5.2.2021.

Zovko: Odluka Ujedinjenog Kraljevstva o napuštanju programa Erasmus+ predstavlja veliki gubitak za razmjenu kulture i znanja

Bruxelles, 5. veljače 2021.godine

Europski parlament trenutno proučava Sporazum o trgovini i suradnji između Europske unije i Velike Britanije koji je postignut 24. prosinca prošle godine. U vodećim odborima za vanjske poslove i međunarodnu trgovinu, članovi su razmijenili stajališta i zabrinutost u pripremanju preporuke Europskog parlamenta za suglasnost.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko rekla je kako žali zbog nespremnosti britanske strane na uključivanje klauzule o suradnji na vanjskopolitičkim pitanjima.

Ključ naših budućih odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom je na usklađivanju vanjske politike; i što ranije počnemo raditi na tome, to bolje. ” – navela je Zovko.

Zovko smatra da britanski odmak od zajedničke vanjske politike utječe na europske strategije. Izjavila je da će Velika Britanija, iako će napustiti neke misije, kao što je na primjer Althea, i dalje ostati vidljiva u europskom susjedstvu:

„Britanci su dobri u diplomaciji i dok bi oni mogli širiti poruku da je u redu izaći iz Europske unije, mi s druge strane moramo uvjeriti države zapadnog Balkana da nastave svoje europske integracije.”

Zovko je u svom govoru potom ukazala na još jedan veliki gubitak, a to je izlazak Velike Britanije iz programa Erasmus+. Kao što je navedeno u mišljenju Odbora za kulturu i obrazovanje, odluka o napuštanju ovog programa predstavlja veliki gubitak za proces razmjene kulture i znanja. Zovko pozdravlja činjenicu da studenti iz Sjeverne Irske i dalje mogu imati koristi od irske financijske solidarnosti. Škotska i Wales su također iskazali interes za nastavak programa.

Iskreno podržavam ideju da pružimo ruku onima koji žele ostati u programu. I sama sam kao studentica u Londonu imala priliku biti dio programa Erasmus i uvjeriti se u brojne koristi koje je takva razmjena imala za moje britanske kolege nakon njihova povratka iz EU-a.” – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.