Željana Zovko

Objavljeno: 19.10.2022.

Zovko: Oklijevanje je štetno za budućnost zemalja zapadnog Balkana

Strasbourg, 19. listopada 202.godine

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su na plenarnoj sjednici o odnosima EU-a i zapadnog Balkana u svjetlu najnovijeg paketa proširenja, koji je prošli tjedan predstavio povjerenik Várhelyi.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je zaključke ovih izvješća o zemljama zapadnog Balkana i preporuku Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata. Navela je kako se u izvješću Komisije također ističe i kao krajnji prioritet poziva na sklapanje sporazuma o potrebnoj izbornoj reformi koja bi omogućila provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova te omogućila europsku budućnost svim trima narodima, odnosno Hrvatima, Bošnjacima i Srbima te manjinama.

“Otkako je počela strašna agresija na Ukrajinu, EU je pokazala da svoje istočne granice neće ostaviti nezaštićenima te je Ukrajini i Moldaviji dodijelila status kandidata. Status kandidata za Bosnu i Hercegovinu značio bi da brinemo i o sigurnosti na našoj južnoj granici” – naglasila je Zovko, dodavši kako je proširenje više od ičega drugog bilo, jest i bit će projekt mira i sigurnosti.

Zovko je pozvala sve zemlje zapadnog Balkana da pažljivo shvate ova izvješća kao konstruktivnu kritiku i da naprave potrebnu domaću zadaću kako bi iskoristili ovaj zamah.

“U ovom času su sve europske prijestolnice fokusirane na proširenje, a oklijevanje je štetno za budućnost zemalja zapadnog Balkana. Naša su vam vrata otvorena, a vani je hladno za one koji nisu dio obitelji” – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.