Željana Zovko

Objavljeno: 17.5.2017.

Zovko: Potrebno je pronaći trajno rješenje na izvoru izbjegličke krize i pružiti dodatnu pomoć državama primateljicama izbjeglica

Strasbourg, 16. svibnja 2017. – Na današnjem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu održana je rasprava o realizaciji procesa premještanja u sklopu europske politike o migracijama i azilu. Tim povodom zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko komentirala je raspravu navodeći kako je potrebno pomoći državama primateljicama da ne budu prepuštene same sebi budući da velik broj izbjeglica predstavlja potencijalnu socijalnu prijetnju te izazov za sigurnost tih država. Podsjetimo, zastupnica Zovko je ove godine, u sklopu svog rada unutar Odbora za vanjske poslove i Odbora za razvoj, sudjelovala u misijama u Pakistanu i Libanonu tijekom kojih je posjetila izbjegličke kampove. U tim kampovima zabilježeno je 1,6 milijuna sirijskih izbjeglica, odnosno 3 milijuna afganistanskih izbjeglica u Pakistanu.

„Smatram kako je potrebno pronaći trajno rješenje na izvoru izbjegličke krize te pružiti dodatnu pomoć državama primateljicama koje trenutačno sprječavaju daljnje prelijevanje izbjegličkog vala prema granicama Europske unije. Pri tome mislim na Libanon koji prima gotovo 1,6 milijuna izbjeglica iz Sirije, što čini skoro polovinu njegove populacije, te treba voditi računa da ne dođe do poremećaja u ionako osjetljivoj multikonfesionalnoj strukturi. Nadalje, osobito treba voditi računa o omogućavanju pristupa školovanju ženske populacije kako bi stvorili temelje za zdravije i sigurnije društvo u ovim područjima“, naglasila je zastupnica Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.