Željana Zovko

Objavljeno: 23.9.2020.

Zovko povjereniku Schinasu postavila pitanje kako će EU podržati produženje statusa europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu

Bruxelles, 23. rujna 2020.

 

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovala je na zasjedanju Odbora za kulturu i obrazovanje u razmjeni mišljenja s povjerenikom Margaritasom Schinasom, kojem je postavila pitanje o stavu Komisije vezano za produženje statusa europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu. Zastupnicu Zovko kao izvjestiteljicu za ovo Izvješće interesirao je način na koji Komisija planira pomoći ovim gradovima.

Zovko je kazala da je epidemija korona virusa utjecala na cijeli kulturni i kreativni sektor, uključujući programe europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu. Stanje epidemije zahtijevalo je velike promjene u svrhu prilagođavanja situaciji, koje su imale  utjecaja na  logistiku programa, a  investicije nije bilo moguće kapitalizirati.

Ovim prijedlogom produženja statusa europskih prijestolnica kulture do kraja travnja 2021. godine, Europska unija daje još jednu šansu kulturnim tradicijama ovih regija. Zovko je naglasila da to, međutim, znači i veću organizacijsku odgovornost, te je postavila pitanje kako Europska komisija planira odgovoriti na zabrinutost uključenih strana i planira li osigurati dodatna financijska sredstva ili drugi vid potpore za produženje statusa.

Povjerenik Schinas odgovorio je da je o prijedlogu produženja statusa europskih prijestolnica kulture odlučeno u uskoj suradnji s uključenim gradovima i vladama, te da neće biti osigurana dodatna sredstva, s obzirom na to da programi još uvijek nisu u potpunosti održani.

Obje europske prijestolnica kulture za 2020. godinu, Rijeka i Galway, dobitnice su nagrade Melina Mercouri. Ova novčana nagrada u iznosu od 1,5 milijun EUR predstavlja pohvalu Europske komisije za uspješno provedene pripreme ova dva grada za početak programa.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.