Željana Zovko

Objavljeno: 5.2.2020.

Zovko pozdravlja dodjelu nagrade za uspješnost IPA II. Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Bruxelles, 3. veljače 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, danas je s ostalim članovima Odbora za vanjske poslove sudjelovala u strukturiranom razgovoru o dodjeli nagrade za uspješnost IPA II. Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Ova se nagrada dodjeljuje državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za provedene izvanredne reforme na putu k  europskim integracijama.

Povjerenik za susjedstvo i politiku proširenja, Oliver Varhelyi, obrazložio je sudionicima sastanka prijedlog Komisije da se nagrada dodijeli Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, Željana Zovko je kao zamjenica koordinatora EPP-a u AFET-u i članica radne skupine za vanjske  financijske instrumente izrazila potporu prijedlogu da nagrada ode u ruke baš ove dvije države, kazavši da je to priznanje za izniman napredak postignut u reformama vezanima za EU i u učinkovitom korištenju sredstava EU-a.

Zovko se kao suizvjestiteljica za međuinstitucionalne pregovore o instrumentu pretpristupne pomoći IPA III. nadalje fokusirala na pitanje učinkovitosti aktualnih IPA propisa. Naglasila je da aktivno radi na budućem programskom okviru sa snažnom uključenošću Europskog parlamenta, što će pomoći poboljšanju izgradnje institucija u zemljama korisnicama, te osigurati održivo društvo i mir i stabilnost.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.