Željana Zovko

Objavljeno: 24.3.2020.

Zovko pozdravlja odluku Vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Bruxelles, 24. ožujka 2020.

Europsko Vijeće danas je donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom  Makedonijom i Albanijom. Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo ovom odlukom.

„Ovo je veliki korak za budućnost Zapadnog Balkana. Čestitam Sjevernoj  Makedoniji i Albaniji na svemu što su postigle. Ove države zaista zaslužuju novi status u procesu proširenja.“ Zovko je nadalje kazala da je ova Odluka Vijeća izuzetno značajna za cijelu regiju, jer upućuje poruku drugim zemljama Zapadnog Balkana da je još uvijek moguće da postanu dio europske obitelji.

U listopadu prošle godine na Vijeću nije postignut konsenzus o otvaranju pregovora s ove dvije države. Neke države-članice nisu se slagale s nastavkom proširenja, izrazivši zabrinutost i želju da obje države, kao i sama Unija, pokažu veću obvezanost. Odluka o nenastavljanju proširenja izazvala je razočaranost u nekim tijelima EU-a. Zastupnici u Europskom parlamentu, predvođeni zastupnicom Zovko usvojili su Rezoluciju kojom je izraženo žaljenje zbog ovakve odluke Vijeća.

„Odluka Vijeća iz listopada veliko je razočarenje, ali i strateška pogreška koja će imati negativne posljedice na kredibilitet Europske unije u regiji.“ – kazala je tada Zovko. „Kako bismo spriječili druge igrače, čije vrijednosti i interesi nisu u skladu s europskim, da popune prostor koji je Unija ostavila netaknut, Vijeće mora pažljivo razmotriti utjecaj ove odluke.“

Zovko je s Manfredom Weberom, predsjednikom EPP Grupe u Europskom parlamentu, posjetila Sjevernu Makedoniju, gdje se susrela s predsjednikom Pendarovskim i dopredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Spasovskijem, te s predsjednikom stranke VMRO-DPMNE, Hristijanom Mickoskijem, članom EPP-a. Zovko je na svim sastancima izrazila apsolutnu potporu Grupe Sjevernoj Makedoniji.

Hrvatska je kao predsjedateljica Vijeća Europske unije planirala u svibnju u Zagrebu održati summit o Zapadnom Balkanu, kojim će se obilježiti obljetnica zagrebačkog summita iz 2000. godine, koji je označio početak poboljšanja odnosa između Europske unije i regije. To će ujedno biti i prigoda za razmjenu mišljenja o rezultatima, obvezama i izazovima procesa proširenja.

„S obzirom na trenutnu kriznu situaciju s koronavirusom i posljedicama potresa u Zagrebu, još ne znamo kako će se situacija razvijati. Međutim, čak i ako summit u Zagrebu bude otkazan ili odgođen, Europska unija bi trebala iskoristiti ovaj pozitivni razvoj i nastaviti osnaživati odnose s Jugoistočnom Europom, te u znak solidarnosti s regijom u ovom teškom vremenu punom izazova pokrenuti vidljiv odgovor za cijeli Zapadni Balkan i potrebe u borbi s koronavirusom i svim posljedicama.”

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.