Željana Zovko

Objavljeno: 2.10.2019.

Zovko poziva na snažnu politiku o kulturnoj baštini i kulturnom identitetu u Europi

Bruxelles, 1. listopada 2019. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko gostovala je u emisiji “Ici l’Europe” na francuskom TV kanalu France24. Tema razgovora bila je kulturna baština i kulturni identitet u Europi, te kako Europska unija pomaže njihovom očuvaju. Zovko je naglasila značaj politike o promoviranju i zaštiti kulture.

Zovko je iznijela svoje mišljenje da uloga kulture nije samo u tomu da nas identificira, nego ona ima značajnu ulogu i jak utjecaj i na gospodarstvo. Navela je da kao zastupnica iz Hrvatske u svakodnevnom životu svjedoči učincima kulture i turizma kojeg kultura privlači. Udio turizma u BDP-u R Hrvatske veći je od 20%, turizam je prošle godine ukupnom prihodu doprinio s više od 10 milijardi EUR.

Nadalje, Zovko je ukazala na jedan od izazova s kojima se susreće u Europskom parlamentu, a to je povezivanje općeg interesa u promicanju kulture s raspodjelom potrebnih proračunskih sredstava. Svjesna koliko je bitno da Unija ulaže u aktivnosti iz područja kulture i motivira umjetnike, Zovko je pozdravila obvezanost Komisije da ulaže više sredstava u program Kreativna Europa, kojim se pruža potpora aktivnostima iz kulturološkog i audiovizualnog sektora. Izuzetno pozitivnim je ocijenila i obećanje Europskog parlamenta da će pozvati na utrostručavanje proračuna za Erasmus+ program, jer se pružanjem mogućnosti mladim ljudima da putuju Europom i upoznaju druge kulture povećava svijest o kulturnoj baštini i kulturnom identitetu.

Pored zastupnice Zovko gosti u emisiji bili su Dominic Ruiz Devesa, španjolski zastupnik (S&D) i Laurence Farreng, francuska zastupnica (Renew Europe). Ovu emisiju “Ici l’Europe” možete pogledati na programu France24 svaki dan, od subote 5. listopada do utorka 8. listopada.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.